Copenhagen X Galleriet

Det Maritime Ungdomshus

Sejlads, lystfiskeri, roning, kajak, surfing, vandski og dykning. Det Maritime Ungdomshus på Amager har åbnet mange muligheder for kvarterets vandglade børn og unge.

Ungdomshuset med det karakteristiske bølgende dæk ligger på kanten af Øresund i Sundby Sejlforenings havn og med den nye Amager Strand som nabo. Både over og under husets dæk er der rig mulighed for undervisning, leg og fritidsaktiviteter helt tæt på vandet.

Et ønskehus

Ungdomshuset er blevet til på opfordring af lokale beboere og indgik som led i kvarterløftet omkring Holmbladsgade.

Beboerne ønskede sig et hus, der både kunne rumme faciliteter til Sundby Sejlforenings ungdomsafdeling og fritidsaktiviteter for børn og unge i området. De to ønsker har Tegnestuen PLOT (senere BIG og JDS) forenet i en konstruktion med to huse overdækket med et 1.600 kvadratmeter bølgende trædæk, der ligger som et kunstigt landskab ved vandkanten.

På dækket kan man opholde sig, lege, grille og solbade, og i 'bobler' under dækket er der plads til opbevaring af både og andet udstyr. I husene under dæk er der klublokaler, kontor, køkken, værksteder og multifunktionelle møde-, opholds- og undervisningslokaler. 'Vi har endnu ikke fundet på noget, som ikke kunne lade sig gøre i det her ekstremt multifunktionelle hus. Vi kan for eksempel hive både indenfor til reparation, holde foredrag eller lave værksteder uden problemer,' fortæller Frank Lambert, som er medarbejder i Det Maritime Ungdomshus.

 

Elegant og praktisk løsning

Det bølgende dæk er ikke bare sjovt at lege på, det er også en praktisk og elegant løsning på et miljøproblem. Grunden, der ligger under Det Maritime Ungdomshus, er nemlig så forurenet, at et almindeligt hus bygget direkte på grunden, ville have krævet en kostbar rensning af jorden. 'I stedet for at bruge en fjerdedel af budgettet til at rydde op valgte vi at dække tungmetallerne med træ. På den måde skabte vi 1.600 kvadratmeter udendørsareal i stedet for de planlagte 375,' fortæller arkitekt Julien De Smedt fra PLOT. Tegnestuen har vundet flere priser for Det Maritime Ungdomshus' særprægede arkitektur og praktiske funktionalitet.

Sidst opdateret d. 21. januar 2014