Copenhagen X Galleriet

Dieselhouse

I en gammel elværksbygning i Københavns Sydhavn åbnede i juni 2006 et oplevelsescenter med en gigantisk dieselmotor som hovedattraktion.

Motoren, der er 12,5 meter høj og 24,5 meter bred, vejer 1400 tons og var i mere end 30 år verdens største dieselmotor. I dag er den taget ud af drift, men motoren bliver med jævne mellemrum sat i gang igen.

DieselHouse ligger på det stadig fungerende H. C. Ørsted Værkets grund, og dermed vil man som besøgende befinde sig midt i et autentisk miljø af spruttende, sprøjtende og larmende maskiner.

Interaktive oplevelser

Udover dieselmotorer i flere størrelser byder DieselHouse på en række interaktive oplevelser.

Gottlieb & Paludan Arkitekter har tegnet tre nye udstillingsetager og et galleri som er placeret på hver sin side af den store dieselmotor. Udstillingerne gør brug af diverse computerskærme til at afspille lyd og billeder. Publikums bevægelser rundt i området har via sensorer indflydelse på, hvad der bliver vist på skærmene, og de besøgende vil også selv kunne søge sig frem til informationer.

Arkitekt Gert Johansen fra Gottlieb & Paludan fortæller, at der rent arkitektonisk er ændret så lidt som muligt på maskinhallens konstruktioner. Udstillingsareal og galleri er således holdt i en stram, moderne udformning som står i stærk kontrast til de industrielle omgivelser.

 

Et givtigt partnerskab

Et partnerskab bestående af MAN B&W Diesel A/S, der ejer DieselHouse, og Københavns Bymuseum med støtte fra Kulturarvsstyrelsen har fundet sammen om at oprette oplevelsescenteret. Hvor B&W ønsker at skabe en attraktion, der byder indenfor i virksomhedens verden, og måske kan give nogle unge mennesker lyst til at tage en teknisk uddannelse, så får Bymuseet chancen for at fortælle om dieselmotorens kulturhistorie og B&Ws betydning for København. Kulturarvsstyrelsen kan på sin side bevare og fremhæve den store motor og bygningen den ligger i som et væsentligt industrielt monument.

DieselHouse afløser B&W Museum som siden 1946 har ligget i Strandgade på Christianshavn.

Sidst opdateret d. 21. januar 2014