Copenhagen X Galleriet

Flintholm Plejeboliger

Ved Flintholm Byområde i Frederiksberg Kommune er et nyt plejecenter til ældre mennesker skudt op.

Ved Flintholm Station i Frederiksberg Kommune er kvarteret i fuld gang med at forandre sig fra industriområde til et mere traditionelt by- og boligområde - et nyt bykvarter på vej.

Som led i forandringen blev den futuristiske Flintholm Station med det 5.000 m2 store glastag indviet i 2004. Stationen er det første markante tegn på, at her kommer en ny bydel med navnet Flintholm.

Bydelen ligger på kanten af Frederiksberg, og det er Frederiksberg Kommune, som udvikler det 100.000 m² store område.

Udover boliger kommer der også institutioner, butikker, erhverv, kulturhus, nye veje og pladser og store, grønne arealer. Det er planlagt at bygge en række åbne karrer med en gennemgående park, der binder boligblokkene sammen. Centralt i parken ligger Flintholm Plejeboliger.

Flintholm Plejeboliger

Flintholm Plejeboliger består af 50 boliger til ældre mennesker opført i en 5-etagers ellipseformet bygning.

På de fire øverste etager er der boliger, og stueetagen indeholder ud over hovedindgang og adgang til parken alle servicefunktioner og personalefaciliteter.

Fællesskabet i centrum

Bygningen er tegnet af Frederiksen & Knudsen Arkitekter under mottoet "Fællesskabet i centrum". At fællesskabet er i fokus ses bl.a. ved, at de fleste traditionelle gangarealer er skrottet til fordel for store fællesarealer, som begynder direkte ude foran hver bolig.

Alle 50 boliger er placeret langs ydervæggene i den ellipseformet bygning. Beboerne træder altså direkte fra hoveddøren ud i områder og fællesrum, som består af siddegrupper, spisepladser, fælleskøkken og tv-hjørne.

Ellipsen

At bygge i fem etager var faktisk en stor udfordring fortæller Thomas Kröll fra Frederiksen & Knudsen Arkitekter, som har tegnet plejecentret. Bygningen måtte ikke være højere end 16.50 meter, så for at få plads til den sidste etage er stueetagen delvist sænket ned i grunden.

Thomas Kröll har også en forklaring på, hvorfor bygningen har fået sin ellipseform:

"Mottoet for projektet var som sagt fællesskabet i midten, men hvordan laver man en bygning, der understøtter dette? Ellipseformen er god, fordi den presser bygningen sammen, så arealet i midten bliver smallere og dermed nemmere at forbinde direkte til alle beboernes lejligheder. På den måde er formen med til at understøtte tanken om færre gang-arealer og flere direkte mødesteder for beboerne".

Fritstående kompakt bygning

Frederiksen & Knudsen Arkitekter ønskede, at plejecentret skulle være en fritstående bygning på trods af en forholdsvis lille byggegrund og nabobygninger tæt på. Det viste sig at være en udfordring, som ellipseformen også var velegnet til at løse. Ved at trække bygningen ud i en ellipse, fik bygningen en form, som passede bedre til grunden samtidig med, at den blev særdeles kompakt.

Plejecentre som ekspertiseområde

Frederiksen & Knudsen Arkitekter har de sidste par år bygget ca. 20 forskellige plejecentre til ældre mennesker - fortrinsvis på Sjælland. Plejerboligerne ved Flintholm er det seneste skud på stammen.

Læs mere om Frederiksen & Knudsens projekter på www.fk-ark.dk

Sidst opdateret d. 21. januar 2014