Copenhagen X Galleriet

FN Byen

Som en skinnende hvid stjerne ligger FN Byen på Marmormolens spids og spejler sig i Øresund. Her samles otte FN organisationer på 45.000 kvm, der elegant balancerer strenge sikkerhedskrav med et åbent, let udtryk og en stærk bæredygtig profil.

Der er altid mange hensyn at tage når nye bygninger tegnes og bygges, men opførelsen af FN Byen stillede ekstraordinært store krav til arkitekter og ingeniører. Ud over være et æstetisk vartegn og en velfungerende ramme om knap 1000 medarbejderes hverdag, skulle FN Byen også leve op til strenge sikkerhedskrav og en ambition om et bæredygtigt byggeri i høj standard. De mange krav har 3XN jongleret smukt på plads i FN Byen, der med form som en otte-takket stjerne, pryder Marmormolen i Nordhavn.

GLOBAL OG LOKAL INSPIRATION

Udformningen af FN Byen har taget afsæt i FN's værdier og arbejde, men også i de lokale omgivelser og Nordhavns historie. Formet som en otte-takket stjerne rækker FN Byen ud i verden i mere end én forstand. Bygningen er beklædt med hvide skodder, der næsten får 'takkerne' til at ligne stævnen på de mange krydstogtskibe, der lægger til ved Nordhavn. Den nederste del af bygningen er beklædt med rustrøde jernplader, som også findes på indersiden af Marmormolen. 

SKULPTUREL TRAPPE SKABER DIALOG

FN Byen samler de FN organisationer, der før lå spredt forskellige steder i København, under samme tag. FN Byen skal gøre det muligt at dele administration og viden mere effektivt, og det afspejler sig i indretningen af bygningen. I stedet for elevatorer bindes bygningens indre sammen af en skulpturel sortlakeret trappe, der slynger sig som en rutsjebane mellem de forskellige etager og afdelinger. Trappen giver åbenhed og overblik i huset, og virker som et mødested, hvor medarbejderne på uformel vis kan falde i snak. Helt i tråd med FN's arbejde med at skabe dialog mellem mennesker i verden.

SIKKERHED FORENET MED ÅBENHED

FN Byen er placeret på sin egen kunstigt opførte ø, der omgives af en voldgrav. Dette træk er et svar på de nogle af de mange sikkerhedskrav, der var til byggeriet. Oprindeligt var det nemlig planen at opføre en mur omkring bygningen, men i stedet har arkitekterne hos 3XN valgt at afskærme bygningen med vand. "En kanal er en barriere, der adskiller det offentlige fra det private, men det er en positiv barriere, som samtidig referer til Københavns mange andre kanaler,« siger Kim Herforth Nielsen, til Magasinet KBH.

FORBILLEDLIG BÆREDYGTIGHED

I kontorbyggeri går størstedelen af energiforbruget typisk til opvarmning, nedkøling og kunstigt lys. En lang række skarpe løsninger på især disse områder, har givet FN Byen et energiforbrug på mindre end 50 kWh pr. m2 pr. år, hvilket svarer til et lavenergi type 1 hus. Blandt andet er tag og facade beklædt med solpaneler der producerer energi til opvarmning, mens nedkøling sker med havvand. Læs mere om de bæredygtige løsninger på vores case på Bæredygtige Byer.

DEL AF DET NYE NORDHAVNSKVARTER

FN Byen var det første byggeri, der stod færdig på Marmormolen i det nye Nordhavnskvarter. Og som en lysende ledestjerne vil FN Byen lede vejen for udviklingen af resten af kvarteret, der også får en særdeles bæredygtig profil. Læs mere om i vores cases om Nordhavn og Marmormolen.

 

25. september 2014 / Af Ida Oline Frandsen

Sidst opdateret d. 4. februar 2015