Copenhagen X Galleriet

Guldberg Byplads

Et moderne byrum på Sjællandsgade på Nørrebro, der på én gang både fungerer som bytorv, en offentlig legeplads og en skolegård for Guldberg skole.

Guldberg byplads er et nyere og moderne byrum på Sjællandsgade på Nørrebro, der rummer børn som ældre og giver plads til både leg, sport og afslapning.

Trafiksanering giver mulighed for et nyt og trygt byrum

Den anlagte plads ligger nærmere betegnet på strækningen mellem Prinsesse Charlottes Gade og Stevnsgade og afgrænses bl.a. af Guldberg Skole, Simeons Kirke og det gamle Sjællandsbad, som lukkede i slutningen af 2010.

Området er blevet spærret af for trafik og sammen med de omkringliggende bygninger er der skabt et attraktivt og trygt offentligt byrum på Indre Nørrebro. På den anden side af Guldberg skole ligger der et nyt legeområde, som er forbundet til bypladsen via gangstier på begge sider af skolen.

Tre-i-en

Området fungerer på én gang både som et bytorv, en offentlig legeplads og en skolegård for Guldberg skole. Det giver beboere mulighed for at bruge deres kvarter mere aktivt en tidligere, da området netop har har mange funktionsmuligheder.

Bypladsen byder eksempelvis på en bjerglignende rutchebane, små ringformede trampoliner, siddemøbler af træ til afslapning og et klatrelandskab. Pladsen udgør desuden en stor granitflade, som kan rumme både mennesker, telte og scener til større og mindre events, der kræver lidt "gulvplads".

Klatring og boldspil

Legeområdet danner bl.a. ramme om bevægelse og leg der går i højden. Her er der legeredskaber til at klatre, gynge, balancere og hænge i.

På pladsen er der ligeledes en åben og sammenhængende flade, der er fri for kanter og barrierer. Her er der plads til horisontal leg, med redskaber til at spille f.eks. basketball, fodbold og bordtennis. Fladen kan samtidig bruges til cykling, til at lege med kridt, sjippetorv, rulleskøjter, skateboard m.m.

Stor organisk skulptur til leg

Ligeledes er det skulpturlignende byinventar tænkt til at lege på og give rummet et sjovt præg. Børnene kan eksempelvis klatre ind i en stor, hvid og organisk formet skultpur, som er hul invendig. Den er lavet af skulptør og designer Hans Henrik Øhlers, som har udviklet en særlig byggeteknik for at opnå den særlige organiske form, der både kan tåle belastning og slid.

Universet tænkt som en aktiv del af pladsen

I området tættest på det nye og moderne fritidshjem Universet, som ligger i den sydøstligste del af legeområdet, er der siddemøbler med tilhørende borde lavet af beton. Fritidshjemsbygningen er aktiveret i forhold til stedets tema. I bygningens underetage er der indrettet et nyt minikulturhus, som kan lånes og bruges af områdets beboere til forskellige aktiviteter, området under bygningens udhæng er sat i spil med forskellige legeredskaber og taget er offentlig tilgængeligt og vil blive indrettet til børne-parkour og boldspil.

En del af et større områdefornyelsesprojekt

Byområdet er en del af områdefornyelsesprojektet "Nyt Byliv omkring Guldberg Skole", som blev påbegyndt i 2006 og afsluttet i 2011. Udover Guldberg Byplads, er der blevet lavet fem punktnedslag langs Guldbergsgade, der bidrager til at sikre vejen til skole for områdets børn. De fem punktnedslag skal også forbedre bylivet, især på strækningen fra Skt. Hans Torv og op til Empire Bio, og binde bydelen bedre sammen.

Guldbergs Plads, i den nordligste ende af Guldbergsgade, skal ligeledes have et tiltrængt ansigtsløft. Den gamle boldbane skal renoveres og moderniseres og bidrage til bedre sportsudfoldelse for Guldberg Skoles ældste elever og lokalområdet generelt.

Sidst opdateret d. 19. februar 2014