Copenhagen X Galleriet

Harbour House II

Nyeste skud på stammen af Utzon-arkitektur i Kalkbrænderihavnen. Og slægtskabet kan tydeligt spores

Kalkbrænderihavnen lægger allerede kvadratmeter til en lang række byggerier af den navnkundige Utzon-familie - så mange, at stedet spøgefuldt er blevet kaldt "Utzon City". Harbour House II er det nyeste skud på stammen. Det nye kontorhus langs Sundkrogsgade lægger sig mellem det første Harbour House fra 2004 og møbelhuset Paustian fra 1989.

Enkelhed og genkendelighed

Harbour House II er holdt i et stramt formsprog, der nøje passer ind blandt de eksisterende byggerier i området. Klare, rette linjer og store tagflader båret af hvide, træ-inspirerede betonsøjler kendetegner bygningen. Kim Utzon har sat stregerne til det 5.500 kvadratmeter store kontorhus. Faktisk er bygningen mere end et kontorhus, det rummer også en udvidelse på bagsiden af møbelhuset Paustian. De to huse vil blive koblet sammen af en bred trappe og en plint, og der vil desuden blive etableret en gyde langs møbelhusets nordlige side, der sikrer passage hele vejen rundt.

Hvid beton og glas

Det nye Harbour House fremstår meget lyst, og de store vinduespartier mellem betonsøjlerne vil lade solen gennemskinne bygningen fra alle sider. Bygningens har to hovedindgange, der sikrer adgang separat adgang til de nordlige og sydlige ender.

Arkitekterne har forsøgt at anvende materialer, der giver et enkelt udtryk med minimal vedligeholdelse. Bygningens søjler, bjælker og dæk er lavet betonelementer.

Lys fra oven

Dagslyset er højt prioriteret i Harbour House II. Bygningen har ikke mindre end tre store tagvinduer, der lader lyset strømme ind på etagerne og ned i de to indvendige atrier i bygningens nordlige og sydlige ender.

Bygningens midterste del har også et ovenlys og indeholder blandt andet et stort auditorium. På taget samles bygningen af en stor tagterrasse hvorfra kommende ansatte vil kunne nyde udsigten over Kalkbrænderihavnen.

Indgang og offentligt rum

Ved bygningens sydøstlige hjørne anlægges et trekantet torv, der giver adgang til en ny østvendt indgang i Paustian og til det nye kontorhus' sydvendte hovedindgang.

Nyt familiemedlem

Harbour House II skriver sig ind i en omfattende udviklingsplan, som Kim Utzon Arkitekter har lavet for Kalkbrænderihavnen. Med inspiration fra Giambattista Nollis kort over offentligt tilgængelige områder i Rom anno 1748 har tegnestuen analyseret sig frem til placering og udformning af en række huse, der skal virke indbydende både indefra og udefra.

Masser af sollys uden overophedning

I husets betondæk er der indstøbt køleslanger, der med en væsketemperatur på 16-17 grader hjælper til med at holde temperaturen nede. I de bærende i etagedækket er der over det nedhængte loft desuden monteret blæsere pr. 3 meter, der fordeler den kølige luft rundt langs loftfladen. Blæserne starter automatisk ved behov for køling. Det vil sige, at rumtemperaturen om sommeren kan holdes nede ved at nedkøle betonkonstruktionens masse.

For at sikre kølesystemets effektivitet er der gennemført forsøg i skala 1:1 i forbindelse med effektoptimering og styring af de indstøbte kølerør.

Sidst opdateret d. 21. januar 2014