Copenhagen X Galleriet

Havneholmen Boliger

Eksklusive boliger på kanten af Havneholmen trækker på maritime referencer

Mange cyklister på vej over Bryggebroen er nok studset over dem - den store klynge af elegante, hvide bygninger, der ligger på kanten af vandet ved Havneholmen. På en baggrund af mørke kontorbygninger ligger de der og blænder forbipasserende trafikanter med deres høje, hvidpudsede facader og en aura af tilbagelænet middelhavsstemning.

Langt fra Kalvebod Brygge

"Helheden er karakteriseret af en lethed, som trodser omfanget, med vertikale vinduer, fremskudte karnapper og horisontale altaner sat i partitur til en arkitektonisk harmoni for instrumenterne lys og skygge." Således lød det i motiveringen, da Foreningen til Hovedstadens Forskønnelse i 2009 valgte at præmiere det nye boligbyggeri på Havneholmen. Og der er ingen tvivl om, at de hvide huse er et markant bidrag til området og det nærliggende Kalvebod Brygge med de nok så udskældte erhvervsbyggerier fra sluthalvfemserne.

Byggeriet, der slet og ret er døbt Havneholmen, er tegnet af arkitektfirmaet Lundgaard & Tranberg - blandt andet kendt for navnkundige bygninger som Tietgenkollegiet og Skuespilhuset.

Som et barn af "boligboblen" i midt-00'erne er der tale om et byggeri i den mere overskudsprægede ende af spektret. Beliggenheden er attraktiv, og flere af bygningerne står bogstaveligt talt med fødderne i vandkanten. De største lejligheder dækker over 200 kvadratmeter og har op til fire altaner og en fantastisk udsigt over havnen. Det afspejles selvfølgelig i købsprisen, der ligger på den tunge side af 10 millioner.

 

Åbne karéer og forskudte facader

Havneholmen er udført som to u-formede karréer i fem til otte etager, der åbner sig ud mod havnebassinet. Som det også er tilfældet med de andre byggerier på Havneholmen (og her menes området), hæver tagfladerne sig i en vinkel ud mod havnen. I hver gårdåbning er der placeret et tårnhus, som er trukket helt ud i havnen, så det har vand på tre sider.

Det gennemgående træk i facaderne er store vinduespartier og en fremskudte karnapper og altaner, der forskydes i en bestemt rytme for at sikre sollys og vandudsigt til de 236 boliger. Samtidig giver forskydningerne den ensfarvede facade et mere komplekst udtryk og skaber spil mellem lys og skygge.

Facaderne er holdt i hvidt silikatpuds. Fidusen med de lyse facader er blandt andet, at lyset reflekteres rundt og ind i bygningerne gennem de store vinduespartier.

Maritimt præg

Både inde og ude er der arbejdet med en detaljering, der understreger byggeriets tilknytning til vandet. Et trædæk snor sig mellem bygningerne og ind i gårdrummene, der er beplantet med marehalmlignende strandbevoksning og mindre træer. Lejlighederne i byggeriet er holdt i hvidt puds og enkle materialer som ubehandlet teak.

Med inspiration fra blandt andet Venedig har arkitekterne også trukket vandet ind mellem bygningerne ved hjælp af to smalle kanaler, der reflekterer lys op i de rum, der vender ind mod gården. De lejligheder, der ligger helt ned til kanalerne, har endda små bådebroer på vandet.

Sidst opdateret d. 21. januar 2014