Copenhagen X Galleriet

Havnevigen på Islands Brygge

Eftertragtede Islands Brygge vokser fortsat, og udviklingen er denne gang nået til bydelens sydligste del. Her, hvor kragerne engang vendte på en øde grusmark, bygges et nyt eksklusivt boligkvarter, der skubber storbylivet helt ud til Amager Fælleds grønne grænser. Og som samtidig – ej at forglemme – tilfører København en helt ny sandstrand til glæde for alle!

Den nordlige del af Islands Brygge har gennem de seneste år fået nyt liv med Havnebadet og spektakulære byggerier som Gemini Residence, A-Huset og Halfdansgade 8. Nu er det blevet den sydlige del af Bryggens tur.

Nyt eksklusivt og varieret byområde

Den danske tegnestue PLOT (i dag splittet op i JDS og BIG) står samarbejde med hollandske West 8 bag helhedsplanen. Faktisk blev den gældende helhedsplan tegnet helt tilbage i 2006, men finanskrisen satte projektet på hold. Efter seks år tog NCC projektet frem fra skuffen og arbejdede videre på den eksisterende helhedsplan. Arkitektfirmaerne Erik Nobel, Arkitema og Vandkunsten har tegnet tre forskellige typer boliger til området. Visionen er at omdanne Bryggen Syd, der tidligere var domineret af industriarealer, til en både socialt og arkitektonisk forskelligartet bydel, hvor studerende, kunstnere, direktører og børnefamilier kan færdes og bo side om side.

Sandstrand i midten af København

Havnevigen er delt op i to områder. En urban del mod nord, hvor Indre Bys lige linjer og karrestruktur får lov at leve videre, og mod syd en mere organisk del med bygninger, gader og grønne områder i bløde former. Mellem det urbane og det organiske slynger en kunstig vig sig, med både sandstrand og kajpladser. Vigen og stranden er åben for alle københavnere, der dermed får et sandet alternativ til havnebadene. Med Havnevigens kajpladser bliver det i øvrigt muligt at sejle hele vejen fra byens inderhavn til Amager Fælled.

Luksuriøse boligbyggerier i flere versioner

På Havnevigen skyder forskellige typer bolig op, blandt andre: Strandhusene, Byhusene og Lejlighedstårnene. Fælles for alle er en eksklusiv placering, tæt på både vandet og byen.

Strandhusene er Havnevigens mest eksklusive boliger med direkte adgang til den nyanlagte vig via egen badebro, hvor man passende kan have sin kajak liggende. Boligerne har tre etager, tagterrasse og er svanemærkede.

Byhusene er inspireret af Kartoffelrækkerne og opført som fem karréer omkring børnevenlige stræder med grønne oaser, hyggeligt gårdmiljø og egen tagterrasse til hver lejlighed.

Lejlighedstårnene bliver Havnevigens vartegn med deres karakteristiske organiske former, der ændrer sig fra etage til etage, og giver et varieret og anderledes udtryk, der vil være synligt hele vejen fra Sjællandsbroen til Langebro. Hver lejlighed har egen altan i hele lejlighedens længde.

26. maj 2014 / Af Ida Oline Frandsen

Sidst opdateret d. 10. juli 2014