Copenhagen X Galleriet

Hørgårdens Aktivitetshus

Hørgården på det Nordvestlige Amager har fået et nyt vartegn

På Nordvestamager ligger bykvarteret Hørgården. Det er en del af Urbanplanen - et område, der gennem mange år har ligget i udkanten af de fleste københavneres bevidsthed og haft et dårligt ry på grund af sit ensartede betonbyggeri og forskellige sociale problemer.

I starten af det nye årtusind begyndte Ørestad så småt at vokse frem langs Amager Fælled, og det varslede nye tider for det nedslidte byområde. Pludselig var Hørgården nabo til DR Byen, Danmarks Radios nye mediecentrum, og en hel ny bydel i form af Ørestad Nord.

Aktivitetshus som samlingspunkt

Aktivitetshuset Hørgården er en del af den proces, der skal forvandle området fra nedslidt og glemt til moderne og attraktivt boligkvarter. Det nye hus og de tilstødende udendørs arealer er tegnet af Ai-gruppen og Reform Arkitekter og tager udgangspunkt i idéen om Livsnerven: en sti, der binder Urbanplanen sammen om forskellige aktiviteter og forbinder til Ørestad og metroen. Som det nordligste aktivitetsområde ligger så det nye aktivitetshus, der både skal være til gavn for beboerne og blive et vartegn for kvarteret.

Praktisk trekant

Det nye hus har en karakteristisk trekantet form, der er opstået på grund af en række praktiske hensyn, blandt andet brandvejen til Hørgården og en fjernvarmeledning, der gennemskærer grunden. På husets vestlige side har man etableret en lille park, der skærmer af for trafikken på Amager Fælledvej, og mod øst er der en lille plads.

Udvidet bolig

Aktivitetshuset er organiseret om to dobbelthøje sale, et stort og et lille samlingssted. I husets "spids" ligger en overdækket terrasse, mens funktioner som toiletter, garderobe og mødelokaler ligger som en række nicher mellem de store sale. Aktivitetshuset er tænkt som et supplement til boligen på den måde, at de fysiske rammer giver mulighed for andre aktiviteter, end der foregår i hjemmet. De høje rum og store vinduer giver lys og luft, og huset kan rumme en række forskellige aktiviteter som koncerter, fællesspisning og caféområde. På 1. sal over terrassen ligger en tilbagetrukket balkon, hvor beboerne for eksempel kan læse avisen i fred og ro.

Husets indgang ligger placeret mod syd, så beboere i Hørgården kan kigge indenfor på vej til eller fra arbejde og følge med i, hvad der foregår.

Bæredygtige tiltag

Det har fra starten været beboernes ønske, at det nye aktivitetshus skulle tage hensyn til miljøet. Derfor hælder tagfladerne indad for at give mulighed for regnvandsopsamling og etablering af solcelleanlæg. På grund af projektets økonomi er disse ikke etableret, men muligheden holdes åben. Derudover er husets store sale naturligt ventileret, hvilket sparer energi i drift. Luften trækkes ind ved bunden af facaden, forbi en varmekilde, og ud gennem et ovenlysvindue, der ved hjælp af en speciel fjeder kan åbne af sig selv, når temperaturen stiger.

Også i materialevalget er der tænkt miljøvenligt i form af genanvendelige eller miljøneutrale materialer som aluminium, træ og linoleum, og husets mange vinduer er i energiglas.

Facadespil

Facaderne er udført i lærketræ, der med tiden vil patinere og få en mat, grå farve. I kontrast til dette står en række malede cementspånplader i stærke farver, der skaber en rytme i facaden.

I dialogprocessen med Hørgårdens beboere lavede arkitekterne et spil, hvor felterne kunne flyttes rundt på en model af aktivitetshuset. På den måde fik husets brugere mulighed for at påvirke udseendet af deres nye fælles bygning.

Sidst opdateret d. 21. januar 2014

}