Copenhagen X Galleriet

Israels Plads Syd

Som et flyvende tæppe mellem byen og parken får København en ny kæmpestor plads

Det har længe været planen, at den nordlige del af Israels Plads skal omdannes til et kulinarisk mekka med opførslen af det helt nye Torvehaller. Men den sydlige del af Israels Plads har i mange år ikke rigtigt optaget plads i Københavnernes bevidsthed. Det er på trods af, at den udgør byens største byrum og er direkte nabo til den mest benyttede tog - og metrostation, Nørreport. En del af pladsen benyttes lige nu til parkering, boldspil for de omkringliggende skoler samt trafik til det underjordiske parkeringsanlæg, der blev anlagt i 1970.

Stort ubrugt potentiale

Israels Plads er grundlagt oven på de historiske volde, der omgav byen. Den indgår i forbindelse mellem Ørstedsparken og Botanisk Have. Og så rummer den et alt for stort potentiale til at blive ved med at ligge i sin nuværende triste form. Det mente Københavns Kommune, der derfor i samarbejde med Oticon Fonden, der medfinansierer halvdelen af projektet, udskrev et parallelopdrag, der nu har resulteret i en omfattende forvandling af pladsen.

Plads til alle slags aktiviteter

"Det flyvende tæppe". Sådan blev det præsenteret af det vindende team, der består af Birk Nielsen Landskabsarkitekter, COBE, Niras og billedhugger Morten Stræde, da det bedste forslag blev valgt i foråret 2008.

Man skal forestille sig et kæmpe tæppe, der spændes ud over hele den store plads med folder i flere hjørner, hvorfra man kan sidde og se ud over livet på pladsen eller over Ørstedsparken. Pladsen skal fortsat kunne bruges af de omkringliggende skoler, men også af alle os andre. Boldbaner med forskelligt underlag, forsænkede arealer, en grøn bakketop og nicher med træer og bænke, vil gøre det muligt at ændre brugen af pladsen døgnet rundt. Pladsens fleksible funktioner vil kunne rumme alt fra skolernes idrætstimer, koncerter, demonstrationer, leg og til markedsplads.

Fleksibelt lys

Via lysmaster vil pladsens generelle belysning kunne ændres efter behov - fra dæmpet spredt lys til fokusering på særlige arealer ved arrangementer. Langs pladsens kanter opsættes LED-lys, der skal få pladsen til at fremstå svævende om aftenen. Udstansninger på pladsen markeres ligeledes med lysbånd. I et bånd der grænser op til de omkringliggende karréer lægges genbrugt granit, brosten og bordursten for at skabe sammenhæng med husene fra 1800-tallet. Selve pladsen bliver belagt med nordisk granit, som har en meget lang holdbarhed.

Overgang til Ørstedsparken

Der er blevet arbejdet særligt intensivt med overgangen til Ørstedsparken. Ca. syv meter bliver pladsen forskudt ud over parken, dog uden at røre den. Passage i mellem de to områder sker via en spiralformet trappe, som bliver bredere mod Ørstedsparkens grund. I den forskudte flade på pladsen udstanses der huller, som giver plads til parkens træer og nye træer plantes i forlængelse af parken, så man får fornemmelsen af, at parken fortsætter op på pladsen.

Vandløb

Hen over pladsen anlægges et vandløb, der bevæger sig i retning af Ørstedsparken, hvor det ender i et lille vandfald. I vandløbet anlægges skulpturelt formede flader, som man kan hoppe mellem.

Tidsplanen

Projektet skal nu gennemtegnes og detaljeres af vinderteamet. Danmarks Naturfredningsforening og Kulturarvsstyrelsen skal godkende projektet som myndigheder.. Herefter skal anlægsarbejdet i udbud. Hvis alt går efter planen vil selve anlægsarbejdet kunne påbegyndes i efteråret 2009 og pladsen stå helt færdig i 2011.

Sidst opdateret d. 21. januar 2014