Copenhagen X Galleriet

Kalvebod Bølge

Kalvebod Bølge har løftet Kalvebod Brygge fra mennesketomt domicilområde til livlig havnekaj med to nye pladser og en bølgeformet promenade på vandet.

Kalvebod Brygge er blevet indre bys urbane pendant til det populære og tætpakkede Islands Brygge. Imellem Langebro og Bernstorffsgade finder man i dag Kalvebod Bølge, hvor maritim udfoldelse går hånd i hånd med solbadende afslapning.

By og vand smelter sammen

Området omkring Kalvebod Brygge er ikke ligefrem kendt for urbant liv og menneskelig aktivitet. Siden udbygningen af erhvervsdomiciler og hoteller i starten af 90'erne har Kalvebod Brygge fået prygl for at være menneskefjendsk, grimt og et usædvanligt dårligt eksempel på byplanlægning langs havnen.

Men med etableringen af den skater-populære 'Skærgård'-park ved SEB Bank og Pensions nye hus, det nye byrum Under Krystallen med springvand, vandspejl og lyskunst ved Nykredits nye domicil Krystallen og Kalvebod Bølge med havudsigt og solskinstimer, er området ved at udvikle sig til et nyt, yndet udflugtsmål.

Kalvebod Bølge åbner området og genforener byen med vandet og fungere som samlingssted for byens borgere og gæster.

 

Bølgen på havet

Kalvebod Bølge er en udvidelse af Kalvebod Brygges havnefront. Her er der blevet etableret en bølgeformet promenade i varierende niveau, der strækker sig ud i havnen og giver plads til udfoldelse på vandet. Formen trækker promenaden ud i solen og sikrer, at Kalvebod Brygge, som ellers henligger i skygge fra middag, tilføres så mange solskinstimer som muligt.

På promenaden finder man mindre opholdzoner og bassiner med forskellige funktioner, og der er anlagt anløb til kajaksejlads. 

Maritim park og urban sceneplads

Ved promenaden er der anlagt to hovedpladser, hvis funktion strækker sig fra land ud på promenaden anlagt efter de bedste sol- og vindforhold. Den nordligst plads fungerer som en afslappende oase. Her møder den urbane park det maritime liv, og enhver kan nyde en fritime elle to ved vandet. Forslag som en flydende have og en urban strand flyver i luften, men intet konkret er endnu besluttet.

Pladsen mod syd skal bruges til forskellige kreative indslag, og en lille scene er opført. Her skal musik, fest, teater og gøgl få frit løb. Der er desuden anlagt en anløbsplads til havnebusser, vandtaxier og turbåde.

En del af Metropolzonen

Kalvebod Bølge er en del af det store udviklingsprojekt Metropolzonen. Metropolzonen skal give et løft til Københavns centrum og skabe en bedre sammenhæng imellem områdets mange forskellige initiativer. Metropolzonen strækker sig fra Kalvebod Brygge til Skt. Jørgens Sø og fra Hovedbanegården over Rådhuspladsen til Vester Voldgade. Området er placeret udenfor Københavns gamle volde, hvor markante værker som Hovedbanegården, Cirkusbygningen, Tivoli og Glyptoteket igennem årene blev opført uden en overordnet plan for området.

Ved at anlægge bedre opholdspladser, bedre forhold for fodgængere og cyklister, en grønnere by og bedre offentlig transport skabes kvarterer med en tydelig identitet, og det samlede område sikres en bedre synergi.

 

 

Sidst opdateret d. 22. juni 2015