Copenhagen X Galleriet

Klimaskærm På Tagensvej

Akustisk lukkede vægge mindsker støjforuening og løfter boligkvaliteten i boligbllokkene Tagensvej 152-180.

Beboerne på Tagensvej 152-180, et stenkast fra Bispebjerg station, har adresse på en af Københavns mest befærdede gader. Byggeriet, der blev opført med altaner og gårdmiljø, er plaget af støjforurening i en sådan grad, at udearealerne er uanvendelige. Ved at opføre akustisk lukkede vægge mod Tagensvej, hvis gennemsigtige konstruktion tillader både lysindfald og gennemgang til gården, kan boligkvaliteten løftes gevaldigt i byggeriet.

Kay Fisker og arkitekturens sociale dimension

Familien, der ejer bygningen, har i samarbejde med Områdeløft i Haraldsgade taget initiativ til at generobre gårdrummet og genetablere den relative ro for beboerne. Det er arkitektfirmaet Svendborg Architects der har fået stillet opgaven at udarbejde en løsning på den udfordring. Projektet kan ses som et forsøg på at genetablere den sociale dimension, der var et grundlæggende element i Kay Fiskers funktionalisme.

Fra støjmur til glasskærm

Det, der i første omgang skulle være støjmure, er i forslaget fra Svendborg Architects blevet til glasskærme, som bevarer både den visuelle og fysiske forbindelse mellem gaden og gården. Væggens konstruktion består af gennemsigtige prismer, der vendes og vrides i forskellige retninger, og i de mellemrum, der opstår, oprettes passager og offentlige funktioner.

Projektet omfatter to gårde, som i dag begge er åbne mod Tagensvej, men fremover vil der kun være passage for fodgængere gennem gange i væggene. Den ene gård bliver et grønt rum, mens der stadig vil være parkering i den anden.

En selvforsynende væg med galleri og vaskeri

Der er ikke tale om en løsning, der lukker gårdarealerne om sig selv, men derimod åbnes de mod Tagensvej med etableringen af et gadegalleri og et vaskeri i den ene væg og to offentligt tilgængelige balkoner i den anden. Samtidig bliver der mulighed for at integrere en café i forbindelse med enten vaskeri eller galleri. Med de to balkoner er idéen at skabe et socialt rum, der i skala ligger mellem de private altaner og det store, fælles gårdanlæg.

De gennemsigtige prismer vrides, så glasskærmene ikke virker som en mur. De er samtidig konstrueret og vendt på en måde, så solceller kan placeres i toppen med det mest optimale energioptag. Det er tanken, at væggen skal være selvforsynende, dvs. at vanding, belysning samt vaskeri og galleri drives af solceller og regnvandsopsamling.

Sidst opdateret d. 21. januar 2014

}