Copenhagen X Galleriet

Kvarterhuset

Beboerne i Holmbladsgade-kvarteret har med Kvarterhuset i Jemtelandsgade fået et unikt mødested.

Kvarterhuset er indrettet i den tidligere fabriksbygning fra 1880, og ombygningen er en del af det samlede kvarterløft i området omkring Holmbladsgade.

Et bredt udsnit af husets fremtidige brugere blev taget med på råd i forbindelse med ombygningen, og foruden et bibliotek, en ungdomsklub, en idrætsforening og en forsamlingssal huser bygningen en række af Holmbladsgade-kvarterets foreninger og frivillige netværk.

Kvarterhusets leder Steen Christensen er godt tilfreds med det nye hus: "Kvarterhuset har udviklet sig til at være en meget velfungerende base for nærdemokrati og netværk i kvarteret og er samtidig lykkedes som kulturhus. Her er plads til, at ildsjælene kan mødes og udvikle nye projekter, og her kan holdes konferencer og debatarrangementer. Samtidig er der plads til værksteder, kunstudstillinger, koncerter og børneteater", fortæller Steen Christensen.

En hule i træerne

Det er Dorthe Mandrup Arkitekter, der står bag ombygningen af Kvarterhuset.

Den største udfordring ved ombygningen var med relativt begrænsede midler at give mere plads til aktiviteter og offentlige mødesteder. Målet er nået ved først at pille indmaden ud af den gamle fabriksbygning for at give plads til en rummelig og anvendelig tre etages høj foyer med cafe og indgang til biblioteket.

Dernæst er huset udvidet med en iøjnefaldende tilbygning med forsamlingssal. Som en hule i træerne er forsamlingssalen placeret i 1. sals højde på en 'skov' af skæve betonsøjler. Salens vægge består af store glasruder med et indre stormasket trægitter, der kan minde lidt om en overdimensioneret reol. Indgangen til salen går via en gangbro fra 1. salen i det oprindelige hus. Kombinationen af lys, glas og den indvendige luftige trækonstruktion giver en helt speciel og lidt svævende fornemmelse, når man er i salen. I sin anmeldelse af Kvarterhuset beskrev arkitekt MAA Merete Ahnfeldt-Mollerup salen som 'et af Københavns smukkeste offentlige rum'.

Sidst opdateret d. 21. januar 2014