Copenhagen X Galleriet

Midlertidige Byrum På Carlsberg

I nye midlertidige byrum på Carlsberg udfolder fysisk aktivitet, afslapning og byliv sig side om side med planlægning, byggeri og omstrukturering.

Nye, midlertidige byrum skyder for tiden op på Carlsberg-grunden på Vesterbro.

Tre er det indtil videre blevet til, og her udfolder fysisk aktivitet, afslapning og byliv sig side om side med planlægning, byggeri og omstrukturering.

De tre midlertidige byrum er med til at sikre en flydende integration imellem planlægning, byggeri og udviklingen af byliv i en overgangsperiode og fungerer som udforskningsrum for forskellige funktioner, design og zoneinddeling.

Økonomisk stampe giver kreativ byudvikling

Arbejdet med at omforme den gamle bryggerigrund på Vesterbro med masser af nybyggede boliger og omlagt infrastruktur skulle have været godt i gang, siden bryggeriet i 2006 besluttede at flytte ølproduktionen til Fredericia.

Men økonomisk stilstand og byggestop har lagt en foreløbig dæmper på udbygningsplanerne, og ventetiden bruges nu fornuftigt på skæve, midlertidige og livgivende byrumsprojekter.

Med de tre midlertidige og vidt forskellige byrum er området for alvor ved at bide sig fast i den kollektive, kulturelle bevidsthed som andet og mere end industriområde.

Tap E Plads

Tap E Plads ligger midt på Carlsberggrunden foran Dansehallerne og slog som den første af de tre pladser folderne ud som midlertidigt byrum. Samtidig med pladsen åbnede Café Elefanten, der blandt andet har udeservering på pladsen.

Tap E Plads er møbleret med et stort svellemøbel, hvor trætte ben og solglade gæster kan nyde en hyggelig stund, mens en række legeredskaber og bevægelsesaktiviteter lokker de mere aktive brugere til.

I jorden er påtegnet zoneopdelinger, og en hvid gavl kan bruges til projekteringer af film, fodboldkampe og andre kreative indslag.

Boble Plads

Boble Plads er pladsen for de aktive. Parkour-dyrkere og andre med hang til aktiv udfoldelse kan boltre sig i de orange klatrestativer, skatere og BMX'ere kan kaste sig rundt på asfalterede bobler, og street basket og gadefoldbold kan dyrkes på basketbanen og op ad den store boldmur.

Boble Plads har sit navn fra nabobygningen, BoblehalleN, med det karakteristiske bobleformede tag. I Boblehallen udfolder gadens sport sig, når vejret ikke er til udendørs aktivitet.

Pladsen ligger centralt, men fredfyldt, omgivet af en masse grønt, der afskærmer pladsen fra Pasteursvej, og på skyfri dage er pladsen badet sol det meste af dagen.

Boble Plads har desuden direkte adgang til J.C. Jacobsens Have. Her kan de opstillede grill frit benyttes til picnic, fødselsdage og fest.

Boble Plads er designet af Primus arkitekter og Streetmovement.

Ny Tap Plads

Ny Tap Plads er det sidstankomne midlertidige byrum og ligger ved Ny Tap ikke langt fra Enghave Station. Pladsen er placeret under og omkring et 1000 m2 stort halvtag og kendes derfor også under navnet 'Under Halvtaget'.

I det 5½ meter høje halvtag hænger 3.500 hvide reb i forskellig længde, som indbyder legelystne sjæle til en klatretur. Overdækningen giver et udfordrende, oplevelsesfyldt rum, der opfordrer til bevægelse.

På Ny Tap Plads driver Københavns Kommunes projektværksted for unge Kraftwerket fra 1. april 2011 til oktober 2011 byrummet FriZonen. Her kan unge få lov at udfolde kreative projekter og skæve event uden bureaukratisk forvaltning og kassetænkning.

Området omkring Ny Tap Plads er allerede under videreudvikling og vil med tiden udforme sig med blandt andet en ny S-togsstation til erstatning for Enghave Station og et campusområde for professionshøjskolen UCC.

Sidst opdateret d. 21. januar 2014