Copenhagen X Galleriet

Nordvest Parken

En ny bypark har overtaget et stort areal i Nordvest der førhen lå spærret for offentligheden. Den nye park er nu omdannet til en åben og offentlig park, hvor by og natur smelter sammen.

En ny bypark har overtaget et stort areal i Nordvest, der førhen lå spærret for offentligheden og fungerede som garage for HT's busser. Det 3,5 ha store område, der ligger ved Hulgårds have, er nu omdannet til en åben og offentlig park, hvor by og natur smelter sammen i SLA's ånd.

Det er landskabsarkitekterne SLA, der har stået for udformningen af denne tiltrængte park i Nordvest i samarbejde med bl.a. forfatter Jan Sonnergaard, der har givet et kreativt indspark til projektet.

Kvarterparken skaber en ramme for leg, hygge og udfoldelse i området og er beskrevet af arkitekterne som en "eventyrlig park med masser af aktivitetsmuligheder". Grill, skakspil og teater - mulighederne for udendørsaktiviteter er uendelige og skal afspejle den rummelighed, som er kendetegnende for Nordvest.

Høje bjerge og 1001 træ

Stier, træer, lys og kegleformede bjergtoppe er de fire simple grundelementer, som parken består af. De tre høje bjerge på 8, 11 og 15 meter er omdrejningspunktet og markerer parkens tre delområder.

Også konceptet under overskriften "1001 træer" sætter et tydeligt præg på parken med de over 100 træer, der er plantet i den nye park i 63 forskellige arter. Hvert træ har et lille skilt med dets navn og flere informationer, der knytter sig til træet f.eks. dets oprindelse og dets anvendelse. De mange træer bringer naturen ind i Nordvest som en kontrast til bydelens grå omgivelser.

Legende elementer og eventyrlig stemning

Parken har ikke noget centrum, og der er ikke nogle fine linjer der skal overholdes. I stedet er der masser af krydsningspunkter, hvor folk vil mødes. Et asfalteret stisystem slynger sig gennem hele parken og holder hele området sammen.

Det overordnede tema for parkens udformning er Mælkevejen. Siddeøer formede som stjerner kan ses rundt omkring i parken, som byder på flere imødekommende opholdsarealer, stribede lysmaster, digte af børn trykt i asfalten og forskellige projektioner. Alle disse elementer giver en masse sanseindtryk og skaber en eventyrlig stemning.

Et uhøjtideligt byrum med farver og former

Arkitekterne har ikke været bange for at bruge farver og figurer i parken. I lyssætningen som er et centralt element i parken bryder arkitekterne med den klassiske nordiske lys ved at bruge mange farver og former. Belysningen giver plads til mange forskellige lysoplevelser og kan derfor i højere grad ses som et visuelt og kunstnerisk projekt. Flere hundrede lamper er installerede i parken og som et eksempel er hvert enkelt træ oplyst, så der om aftenen og i de mørke måneder stadig er 1001 nats eventyrstemning. For at begrænse risikoen for hærværk er træerne belyst fra oven.

I 2010 vandt SLA Den Danske Lyspris for sit arbejde med lyssætningen. I juryens motivering kan man blandt andet læse: "Lyset udnytter parkens arkitektur og objekter og de glade farver og de varierede scenarier gør byrummet uhøjtideligt og lige til at indtage".

Læs hele juryens motivering her

Sidst opdateret d. 21. januar 2014