Copenhagen X Galleriet

Øbro 105

Arkitektfirmaet C. F. Møllers boligbyggeri på Østerbro var i 2006 blandt andet nomineret til Mies Van der Rohe-prisen.

"Der er mange lag i bygningen; historiske lag, funktionelle lag - og et C.F. Møller-lag.", siger arkitekt Anna Maria Indrio fra Arkitektfirmaet C.F. Møller, der har tegnet Østerbros prisnominerede boligbyggeri, Øbro105.

Bygningen er en moderne fortolkning af de markante bygninger på Østerbrogade, som er rige på historie, detaljer og skulpturel form. Øbro 105 er et U-formet hus med skæve akser, kobberinddækkede karnapper, tegl og tungt murværk, som er tænkt svævende på en base af glas. Øbro105 arbejder med arven fra arkitekt Kay Fiskers og C.F. Møllers designs i 30´erne, som f.eks. Vestersøhus fra 1938 ved søerne i København.

Det er funktionalistisk byggeri, hvor få virkemidler skaber relief og liv i et umiddelbart utilgængeligt og massivt materiale. De store karnapper og altaner mod syd spejler ligeledes funktionalismens idealer om luftige og lyse boliger. Husets funktion har styret detaljerne - ikke omvendt.

Den geografiske orientering betyder, at gården vender mod syd, hvor også altanerne er placeret med orientering mod lyset. Samtidig har man udstyret den mørkere side mod nord, facaden mod Østerbrogade, med store lyse karnapper, hvorfra beboerne skal kunne betragte gadens leben.

En detalje der understreger at der er taget hensyn til beboerne og brugsværdien.

 

Mies van der Rohe

Arkitektforbundet nominerede i 2006, det dengang nyopførte, Øbro105 til den hæderfulde Mies van der Rohe-pris og bragte dermed bygningen i nærheden af blandt andet Rem Koolhaas, der med sin tegnestue OMA vandt den fornemme arkitekturpris for Hollands ambassade i Berlin.

Indstillingskomiteen betegnede Øbro105 som "en sublim nyfortolkning, der respekterer omgivelserne uden at mime dem". Begrundelsen lå i fin forlængelse af tegnestuens egne ideer om, at ville designe huset i dialog med de omkringliggende bygninger. Arkitekt Anna Maria Indrio kalder af samme grund Øbro105 for et manifest på kontekstarkitektur. At Øbro105 er original arkitektur, der forholder sig til konteksten, kan iagttages på flere fronter. Blandet andet ved det forhold at altanerne er anbragt sydligt, mens de i de nærliggende bygninger er vendt mod nord, som er handelsstrøget og indfaldsvejen Østerbrogade. Tegnestuens målsætning om samspil med de historiske bygninger har givet øget opmærksomhed til de fremtidige beboere, deres privatsfære, lysindfaldet og potentielle støjgener. 

Fra bilforhandler til boligkarre

I årtier lå der en bilforhandler på grunden på hjørnet ved Østerbrogade 105, men nu er bilerne kørt væk og har levnet pladsen til en moderne boligkarré. Om der af den grund bliver færre biler i København er tvivlsomt. Ikke desto mindre har ejendomsselskabet, der står bag salget af lejlighederne på Østerbros trafikale hovedpulsåre fremhævet den "forførende cykelafstand" til indre by, at der er mindre end en kilometer fra badestrand in spe og endnu kortere til Fælledparken. Samtidig huser stueetagen et supermarked, hvorfor indkøb ikke nødvendigvis implicerer brug af brændstof. Under gårdrummet etableres et underjordisk parkeringsanlæg, hvilket i princippet er funktionalisme når det er bedst, integreret helt ned på niveau med parkeringslogistik, der dog reelt er et krav i den kommunale lokalplan. Ikke desto mindre er det en arkitektonisk foranstaltning der eliminerer nogle af de parkerede biler fra byens gadeplan.

 

Sidst opdateret d. 21. januar 2014

}