Copenhagen X Galleriet

Ørestad City

Ørestad City er karakteristisk ved sin beliggenhed både i et trafikalt knudepunkt og klos op ad Amager Fælled

Ørestad City er karakteristisk ved beliggenheden både i et trafikalt knudepunkt og klos op ad Kalvebod Fælled. Der er 10 minutter med Metroen til Kongens Nytorv, og med regionaltog er der tre minutter til Københavns Lufthavn, syv minutter til Hovedbanegården og 35 minutter til Malmø. Øresundsmotorvejen løber langs regionaltogsporet. I en del år var Ørestad City den sydligste del af Ørestad, men når Ørestad Syd bliver udbygget, får området med placering i midten en klar status som Ørestads centrum.

Ørestad City er præget af mange erhvervs- og servicevirksomheder, og med VM-husene som spydspids er et nyt og boligkvarter opstået omkring den store bypark. Ørestad City kan i øvrigt bryste sig af to markante byggerier: Medicinalfirmaet Ferrings kontorbygning, der med 80 meter er en af de højeste bygninger i Ørestad, og det gigantiske indkøbscenter Field's - det største af slagsen i Skandinavien.

Varieret kvarter og almene boliger

Ørestad City er kendetegnet ved at være tæt og - i forhold til Københavns gamle centrum - højt bebygget med højde på otte til tolv etager. Kvarteret er centreret omkring vejene Ørestads Boulevard og Arne Jacobsens Allé. For at sikre et varieret og livligt kvarter har man i lokalplanen for Ørestad City lagt op til at placere restauranter, caféer og butikker i underetagen af kontorbygningerne langs Arne Jacobsens Allé.

På den anden side af Metroens højbane nær Kay Fiskers Plads ligger det nye Ørestad Gymnasium. Nord for Arne Jacobsens Allé er der anlagt en bypark på størrelse med Ørstedsparken i Indre By. Rundt om parken ligger hovedparten af kvarterets boliger, bl.a. 240 almene boliger tegnet af Tegnestuen Vandkunsten og arkitektfirmaet 3XNielsen, og der planlægges en folkeskole og to-tre daginstitutioner.

Blå og grønne rum

I opholdsrummene i Ørestad City er der lagt vægt på det grønne og blå element. På Kay Fiskers Plads foran Fields findes et stort vandbassin med kaskader og variation i stenbelægningen, og langs Arne Jacobsens Allé løber en kanal. Både på pladsen og langs Arne Jacobsens Allé er der plantet træer, som danner et skærmende loft op mod Ferrings og Fields høje facader. Ved metrostationen i en nedlagt cykelkælder ligger kulturstedet Under Vand, der bruges til fester og andre begivenheder.

I helhedsplanen for Ørestad, skabt af arkitektfirmaet ARKKI, er der tilstræbt et fælles arkitektonisk præg i bydelen, blandt andet ved hjælp af en gennemgående brug af materialer som tegl, granit, træ, metal, beton og glas.

City på vej

Ørestad City er godt på vej til at blive det centrum i Ørestad, det er tænkt som. Veje, pladser, parker og kanaler er anlagt. Ferring blev taget i brug allerede i 2002. I marts 2004 åbnede shoppingcenteret Field's. Flere virksomheder er flyttet ind i byggerierne langs Arne Jakobsens Allé, og beboerne er for længst rykket ind i områdets mange boligbyggerier. Der forventes cirka 5000 beboere, skole- og gymnasieelever og omkring 30.000 ansatte i Ørestad Citys virksomheder.

ØRESTADS HISTORIE

1992: Ørestadsloven vedtages.

1993: Ørestadsselskabet dannes.

1994: International arkitektkonkurrence om Ørestad .

1995: Ørestad masterplan (ARKKI) vedtages.

1996: Lokal og regional planlægning. Metrokontrakt underskrives.

1997: Grundsalg begynder. Byggeri af Metro begynder.

1999: Første bygning i Ørestad.

2002: Metro åbner til Ørestad.

2004: Field's åbner. Første indflyttere.

2005: Byggeriet boomer. Lokalplan for Ørestad Syd.

2006: Grundsalg i Ørestad Syd. Rekordsalg af byggeret.

(kilde: Berlingske Tidende 24. april 2007)

Sidst opdateret d. 21. januar 2014