Copenhagen X Galleriet

Ørestad Nord

Ørestad Nord er Københavns nye videnscenter for kultur, medier og kommunikationsteknologi.

Her ligger IT-Universitetet, Københavns Universitet Amager (KUA) og DR-byens nye domæne med den spektakulære koncertsal, tegnet af den franske arkitekt Jean Nouvel.

Jørgen Staustrup, forskningschef på IT-Universitetet er ikke i tvivl om den gunstige effekt af at koncentrere medier, uddannelses- og kulturinstitutioner i en bydel: "Om 10 år skal Ørestad Nord anses som en førende bydel på verdensplan. Vi skal være kendt som bydelen, hvor teknologi og mennesker interagerer. Normalt har det en god effekt, når industri og universiteter ligger tæt op ad hinanden. Her er det samspillet mellem DR og universitetet, der er dynamoen," siger han.

Fra parcelhus til lejlighed

Ørestad Nord er det mest udbyggede af de fire kvarterer i Ørestad, og mange beboere er flyttet ind i kvarteret, blandt andet på Tietgen Kollegiet, i Karen Blixen Parken og boligbebyggelsen Boligslangen. Det kan måske kræve lidt mod at flytte til et helt nyt byområde, som endnu ikke er færdigt, men mange af de nye beboere har fundet sig godt til rette i det nye kvarter, der ligger centralt og tæt på grønne områder:

'Min kone og jeg boede tidlige i et stort parcelhus, som med årene var blevet for stort til os. På trods af, at jeg i flere henseender har været kritisk over for Ørestad, faldt vi for vores nuværende lejlighed i Ørestad Nord. Vi kan tage Metroen lige uden for døren, og vi kan spadsere til Rådhuspladsen på en halv time. Det er unikt at bo så centralt, samtidig med at vi har Amager Fælled rundt om hjørnet', fortæller Peder Boas Jensen, byplanprofessor emeritus og beboer i Ørestad Nord.

Kvarteret er i de store træk færdigudbygget, og i alt forventes der over 2000 beboere, 5.000-10.000 ansatte og 20.000 studerende i Ørestad Nord.

Netværkssamfundets eksperimentarium

I ideoplægget til Ørestad Nord hed det, at området skal være et eksperimentarium for nye livsformer og byrum i netværkssamfundet. På tværs af faggrupper og brancher skal der i Ørestad Nord opstå ideer og kontakter, der kan afføde nye samværsformer, projekter og produkter.' Et skridt mod at virkeliggøre visionen blev taget, da DR i 2000 tog initiativ til at danne Ørestad Nord Gruppen, med det formål at udvikle det faglige samarbejde og netværk mellem institutionerne i området. Gruppen består af DR, IT-Universitetet, Københavns Universitet, Det Kongelige Biblioteks forskningsbibliotek og Forbrugernes Hus.

Medier og samarbejde

Samarbejdet i Ørestad Nord Gruppen har bl.a. ført til dannelsen af Crossroads Copenhagen, som er et unikt netværk af forskningsinstitutioner, private virksomheder og offentlige organisationer blandt andet 7 internationale virksomheder inden for IT, tele og medier. "Et af vores aktuelle projekter går på at udforske mulighederne for at anvende teknologi til at skabe interaktivitet i byrum. Til det har vi bl.a. indgået et samarbejde med New York'er-gruppen Yellow Arrow, der har formået at skabe interaktive netværk mellem byens brugere ved brug af mobiltelefoner og gule pile, knyttet til specifikke steder i byen", fortæller direktør i Crossroads Copenhagen Pouline Middleton.

ØRESTADS HISTORIE

1992: Ørestadsloven vedtages.

1993: Ørestadsselskabet dannes.

1994: International arkitektkonkurrence om Ørestad .

1995: Ørestad masterplan (ARKKI) vedtages.

1996: Lokal og regional planlægning. Metrokontrakt underskrives.

1997: Grundsalg begynder. Byggeri af Metro begynder.

1999: Første bygning i Ørestad .

2002: Metro åbner til Ørestad .

2004: Fields åbner. Første indflyttere.

2005: Byggeriet boomer. Lokalplan for Ørestad Syd.

2006: Grundsalg i Ørestad Syd. Rekordsalg af byggeret.

(kilde: Berlingske Tidende 24. april 2007)

Sidst opdateret d. 21. januar 2014