Copenhagen X Galleriet

Plug N Play

Uanset om man er til rulleskøjter, beachvolley eller parkour, er der noget at tage sig til i Plug n Play – Ørestads nye idræts- og aktivitetsareal.

En af de ting, Ørestad er blevet klandret for i bydelens første leveår, er manglen på aktiviteter for beboerne, eller mere overordnet: byliv. Men Rom blev heller ikke bygget på én dag, og nu ser det ud til, at livet begynder at udfolde sig på Vestamager. I 2008 åbnede Ørestads nye grønne samlingssted, byparken, med sine alsidige "parkøer", og nu er endnu et aktivitetsområde åbnet i Ørestad Syd med 25.000 m² dedikeret til alt fra små nyttehaver til en ny speedskating-bane - den første af sin slags i København.

Midlertidigt byrum

Begrebet "Plug n Play" kommer fra computerverdenen, men er i Ørestad overført til bylivet. Idéen er, at man på arealet skal kunne etablere, udvikle og afprøve nye former for kultur og idræt på en nem måde. Det er også meningen, at brugerne let og uforpligtende skal kunne "koble sig på" de forskellige aktiviteter. I området vil der derfor være adgang til vand, strøm, toiletter og opbevaring, og placeringen ved metrobanen gør det let at komme fra og til.

Det nye aktivitetsområde er en midlertidig foranstaltning, der skal skabe byliv i den spirende bydel. Projektet skal indtil videre eksistere frem til 2014, hvorefter de mest populære aktiviteter eventuelt kan flyttes til andre områder og tilpasses udviklingen i Ørestad Syd.

Flere af aktivitetspladserne er udviklet i samarbejde med repræsentanter for forskellige sportsgrene som parkour-holdet Team JiYo og Vesterbro Rulleskøjteklub.

Interaktion mellem aktiviteter

Området er bundet sammen af et gangforløb fra nord til syd, som afspejler de aktiviteter, der knytter sig på forløbet. Det er meningen, at de forskellige aktiviteter og brugere skal påvirke hinanden og være med til at styrke oplevelsen af et multifunktionelt område. Stisystemet går fra at være smalt til at brede sig ud i enkelte pladser, der fungerer som rum for ophold.

Faciliteter

Det nye anlæg skal huse mange forskellige aktiviteter, og derfor er der blevet opstillet containere ud over området for at give de klubber, der knytter sig til idrætsfaciliteterne, mulighed for at opbevare grej til de forskellige sportsgrene og haveredskaber til de urbane haver.

Foruden idrætsfaciliteterne vil der rundt omkring i Plug n Play blive placeret græsøer, hvor man kan slappe af og følge med i sportsaktiviteterne. Stederne får karakter af grønne parkområder, og ved de urbane haver vil der være mulighed for at grille.

Så fat BMX-cyklen, basketbolden eller havehandskerne og kobl dig på Plug n Play, mens Ørestad Syd langsomt vokser frem af den amagerkanske muld.

DET KAN MAN LAVE

  • Urbane haver
  • Dirt Jump
  • Parkour
  • Kunstgræsbane til fodbold, hockey, tennis eller andet
  • Rulleskøjtebane til speedskating
  • Basket og streetbasket
  • Beachvolley og beachtennis
  • Fodbold-, koncert- og markedsplads

>> Læs mere om de forskellige aktiviteter hos By & Havn

>> Læs rapporten "Evaluering af Plug N Play" udarbejdet af Hausenberg

Sidst opdateret d. 21. januar 2014