Copenhagen X Galleriet

Porcelænshaven

Siden 1882 har Den Kongelige Porcelænsfabrik tronet på hjørnet af Smallegade og Søndre Fasanvej, men efter udflytningen er der blevet plads til andre aktiviteter.

Siden 1882 har Den Kongelige Porcelænsfabrik tronet på hjørnet af Smallegade og Søndre Fasanvej på Frederiksberg, men efter udflytningen af produktionen er der blevet plads til andre aktiviteter i de mange og forskelligartede fabriksbygninger. Udover boliger og serviceerhverv rummer området en afdeling af Copenhagen Business School (CBS), skolens internationale kollegium og faciliteter til virksomhederne Georg Jensen og Royal Scandinavia. For at holde historien i live har man ladet stel og brændemetoder fra porcelænsfabrikkens virke gå igen efter ombygningen. De nye boligbyggerier på området har således fået navne som Flora Danica Huset og Fajancehaven.

Stramme regler

Målsætningen med Porcelænshaven har været at bevare så mange af de oprindelige bygninger som muligt, og Frederiksberg Kommune har i lokalplanen opstillet stramme regler for ombygningen - regler, der skal sørge for at Porcelænshaven passer ind i sine omgivelser. For eksempel anbefales det, at vinduer og døre males i 'Frederiksberggrøn'. Træerne i området har også deres helt eget regelsæt. Mange af de eksisterende træer er siden 1882 blevet doneret og plantet af prominente udenlandske gæster under deres besøg på porcelænsfabrikken. Lokalplanen slår fast, at en del af træerne er bevaringsværdige eller ligefrem yderst bevaringsværdige og derfor højst må flyttes til et andet sted i området.

Rækkehuse og atelierlejligheder

Ombygningerne i Porcelænshaven er tegnet af en række forskellige tegnestuer, heriblandt Juul & Frost, Arkitema og Dissing+Weitling. Flere steder er de højloftede industribygninger blevet omdannet til atelierlejligheder à la New York. I Magnolia Husene har Juul & Frost arbejdet med kartoffelrækkerne på Østerbro som forbillede. Der bliver tale om huse i tre etager med altaner og mindre forhaver. Interessen for boligerne i Porcelænshaven fik et løft, da TV2 i 2004 optog boligprogrammet Huset i den nye bydel.

 

 

Sidst opdateret d. 21. januar 2014