Copenhagen X Galleriet

Royal Arena

Med Royal Arena får Ørestad Syd både en multiarena i verdensklasse og en katalysator for bylivet i den unge bydel.

København får i 2017 en ny multiarena til store sports- og kulturevents. Arenaen opføres i Ørestad Syd, og ud over at styrke idræts- og kulturlivet i København, skal den nye arena også være med til at styrke byudviklingsprocessen i Ørestad Syd, skabe liv i området og tiltrække turister og internationale investeringer.

Katalysator for bylivet

Arkitekterne hos 3XN har nemlig ikke kun brugt krudt på selve arenaen, men også området omkring. Ønsket er at sætte gang i bylivet i den endnu unge bydel Ørestad Syd: "Vores ambition var at skabe en arena, som udover at lægge hus til en masse fantastiske sports- og musikoplevelser, også er en katalysator for forskellige lokale aktiviteter og arrangementer til glæde for beboere og besøgende. Derfor er området omkring arenaen designet til at kunne bruges som f. eks. event- eller sportsplads, fortæller partner og kreativ direktør i 3XN, Kim Herforth Nielsen i en pressemeddelelse.

Åbent arkitektonisk udtryk

Arkitektonisk er arenaen domineret af to elementer: et bølgende bånd af lameller, der smyger sig rundt om bygningen og en 'plint', der danner base for arenaen og strækker sig ud i området omkring. Plintens organiske form skaber et varieret byrum med nicher og pladser rundt om arenaen og fungerer samtidig som bindeled til det omgivende bolig- og erhvervskvarter. Over plinten svæver et bølgende bånd af gyldenfarvede tegl-lameller. Tilsammen danner de en semitransparent facade, der tillader forbipasserende at få et glimt af aktiviteterne indenfor. Ved indgangspartierne trækker facaden sig op så bygningen åbnes og naturligt signalerer 'indgang'.

 

Fleksibel indretning

Arenaen indrettes med faste tilskuerpladser på tre sider og en fleksibel fjerde side, hvor der kan opstilles enten en scene eller endnu en tribune. Salen vil kunne rumme 12.500 tilskuere til sportsbegivenheder og op til 15.000 tilskuere til musikarrangementer, og rummet bliver fleksibelt og skalerbart så det er muligt at afholde arrangementer, hvor kun en del af kapaciteten udnyttes. Masterplanen omkring arenaen er tegnet af Vandkunsten og lægger op til at området skal bestå af forholdsvis lav bebyggelse med mange forskellige udtryk. I masterplanen binder en tværgående park den nye arena sammen med kvarterets kommende skole, skøjtehal og børneinstitution.

28. juni 2013 / Af Ida Oline Frandsen

Sidst opdateret d. 4. december 2015