Copenhagen X Galleriet

Smaragden

Mellem Kalvebod Brygge og Politigården opføres et byggeri, der har fået tilnavnet Smaragden. Det er den hollandske arkitekt Erick Van Egeraat, der står bag.

UPDATE: Efter mange og lange overvejelser viste Smaragden sig at være for dyr til at kunne opføres. I stedet opføres kontorbyggeriet HM2 på grunden, tegnet af danske Dissing+Weitling.

På en del af den tomme grund ved Hambrosgade opføres et byggeri, der har fået tilnavnet Smaragden. Det er den hollandske arkitekt Erick Van Egeraat, der står bag og lokalplanen er vedtaget.

Anden række fra vandet

Van Egeraat var arkitekten bag ét af de nok mest omdiskuterede byggerier i byen i nyere tid. Højhusene på Krøyers Plads skilte for alvor vandene i Københavner-debatten, og endte som bekendt med aldrig at blive opført. Så store bølger har Smaragden ikke skabt. Det opføres bag striben af voldsomt kritiserede byggerier ved Kalvebod Brygge og vil sammen med en plads og et nabobyggeri af Schmidt Hammer & Lassen bringe - om ikke liv så i hvert fald et helt nyt formsprog til den tavse, kantede havnefront.

Organisk og farverig

Smaragden opføres som tre sammenhængende karréer i 6-7 etager, der bindes sammen af et indre offentligt gårdrum, der væver sig ind gennem bygningen og forbindes via porte.

Skrå facader og varierende højder på tagene skaber en organisk, rundt formet karrébygning, som refererer til den gamle bygningsmasse i området, der i særlig grad består af boligejendomme og større institutionsbyggerier. Facaderne ud mod gaderne udføres i glas med farvede og transparente glasfelter samt klare vinduer.

Freja Ejendomme A/S er bygherre på projektet, der kommer til at huse kontorer foruden restaurant, café og konferencefaciliteter i stueetagen.

Gårdrum og byrum

Facaderne ind mod gården etableres i tungere materialer af hensyn til miljøbestemmelser. Kontorlokaler placeres primært ind mod gården, for på den måde at skabe en slags urban fornemmelse for de, der får deres arbejdsplads i byggeriet.

De grønne gårdrum skaber til sammen ét langt forløb via åbne porte og bliver offentligt tilgængelige. Fra Glyptotekskvarteret og ned til havnen skabes der forbindelse via en offentlig plads, der forlænger Otto Mønsteds Plads.

Vand, belægning og belysning bliver elementer, der skal sætte "bryrummet og de omgivne bebyggelser i scene", som det hedder i lokalplanen.

Nabobygning

Den nye plads ud for Smaragdens hovedindgang skal forbinde Smaragden med en nabobygning, der også opføres på grunden. Det er Schmidt Hammer og Lassen, der udfører en skulpturel kontorbygning for Nykredit.

Beliggende ud mod den spidse afslutning af grunden, får SHL´s skulpturelle indslag skarpe kanter i en ligeledes "svævende" konstruktion. Til sammen skal de to bygninger skabe "dramatik i byrummet". Grunden er en lille brik i den omfattende Metropolzone, som er ved at blive gransket for en større samlet helhedsplanlægning af det centrale København.

Sidst opdateret d. 21. januar 2014