Copenhagen X Galleriet

Superkilen

På ydre Nørrebro mellem Nørrebrogade og Tagensvej er der opstået et nyt byrum med navnet Superkilen

Under navnet Superkilen har et team med BIG i spidsen skabt et trefarvet multikulturelt rum, som skal give endnu bedre muligheder for bylivet på Nørrebro.

Hvis man starter sit besøg fra Nørrebrogade, træder man ind i et stort, rødt landskab. Fortsætter man gennem superkilen kommer man derefter gennem det græsgrønne bakkelandskab og ender i den begsorte basar. De tre farver markerer rummenes forskellige funktioner - og målsætninger om at skabe noget for enhver smag.

Den Røde Plads

Den røde zone er dedikeret til fysiske aktiviteter - i forlængelse af Nørrebrohallen bliver pladsen indrettet til holdsport og udendørs fitness.

Dn Grønne Park

Det grønne rum er landskabeligt indrettet med bakker, legeplads og picnic-spots til selskaber og børnefamilier.

Det Sorte Marked

Kilen slutter i det sorte rum, hvor skakborde med bænke inviterer til tænksom afslapning. I weekenden kan den sorte del af kilen laves om til basar til kvarterets kræmmere og krejlere.

Lokalt og globalt

Superkilen er en del af områdefornyelsen omkring Mimersgadekvarteret. Et af målene med det projekt har været at inddrage lokale beboere i byfornyelsen, så deres ønsker kunne komme med i planlægningen.

Lokalbefolkningen på Nørrebro kommer fra 57 kulturelle baggrunde, og det har smittet direkte af på Superkilen, som indeholder 57 forskellige genstande fra 57 forskellige lande i verden. Børnene kan f.eks. kravle ind og ud gennem en japansk legeblæksprutte mens deres forældre hænger ud rundt om et marokkansk springvand.

Håbet er, at Superkilen vil skabe møder på tværs af etnicitet, religion, kultur og sprog.

Superkilens egen smartphone app

Superkilen har sin egen smartphone application med små historier om alle parkens objekter, der er hentet hjem fra hele verden. Historierne er ligeså farverige som parken og er et fremragende krydderi til gåturen i Superkilen. Vidste du f.eks. at du kan sidde på bænke fra 17 forskellige lande, dele brød ud på fuglehotellet fra Hjørring og spise din frokost ved picnicborde fra Armenien?

Du finder app'en her, den findes også i en webversion.

 

Superkilen er nomineret til Mies Van Der Rohe Prisen 2013.

Den prestigefulde pris uddeles hvert andet år til europæiske arkitekter, der har præsteret det bedste nye arkitektur i Europa. Fra Danmark er yderligere tre projekter nomineret: Retten på Frederiksberg af 3XN, Sorø Kunstmuseum af Lundgaard & Tranberg samt Slotsfeltlade Kulturhus af Steffen M. Søndergaards Tegnestue.

Sidst opdateret d. 21. januar 2014