Copenhagen X Galleriet

Turning Torso

Malmøs nye vartegn består af ni kuber á fem etager og er med sine 190 meter det foreløbigt højeste boligbyggeri i Nordeuropa.

Da den 140-meter høje Kockumskran for nogle år siden blev taget ned, mistede Malmø det symbol, der siden 1974 havde markeret den svenske industrihavn. Byen havde derfor brug for et nyt vartegn. Resultatet blev Turning Torso, der siden åbningen i efteråret 2005, har symboliseret Malmøs forvandling fra svensk industrisamfund til internationalt videnssamfund.

Det markante tårn består af ni kuber á fem etager og er med sine 190 meter det foreløbigt højeste boligbyggeri i Nordeuropa. Bygningens to nederste kuber indeholder kontorlokaler, mens de syv øverste kuber huser 147 lejligheder. Her kan beboerne bo i alt fra etværelses lejligheder på 45 m2 til femværelses på 190 m2.

Fra skulptur til højhus

Turning Torso blev til ved lidt af et tilfælde. Den spanske arkitekt Santiago Calatrava - der blandt andet er verdensberømt for sine broer - sendte i 1999 et forslag ind til arkitektkonkurrencen om Øresundsbroen. Hans forslag blev ikke valgt, men til gengæld tiltrak hans medsendte præsentationsbrochure sig opmærksomhed. Brochuren viste Calatravas skulptur, Twisting Torso, der drejer 90 grader om sin egen akse.

Kort tid efter rejste den daværende direktør for Malmøs andelsejede boligselskab HSB til Zürich og spurgte den spanske arkitekt, om han kunne forvandle skulpturen til en beboelsesejendom. På den måde er Turning Torso et typisk eksempel på Calatravas arbejdsmetode. Med en omfangsrig produktion af skulpturer bag sig og en uddannelse som både arkitekt og ingeniør, forener hans værker nemlig et legende æstetisk udtryk med sindrige konstruktionsprincipper.

Besværligt byggeri

Det sker ikke ofte, at man bygger med en skulptur som forlæg. Af samme grund har byggeprocessen været besværlig og lang, og det oprindelige budget på 620 millioner er blevet overskredet med ikke mindre end en halv milliard kroner. Idet skulpturen er inspireret af en forvreden menneskekrop, er hver etage i bygningen forrykket med 1,5 etage for at opnå bygningens vrid på 90 grader. Desuden imiterer bygningens udvendige stålkonstruktion en rygrad, der med sine 38 horisontale og diagonale 'ribben' aflaster den indre kerne i armeret beton. Netop den tunge betonkerne betyder, at huset ikke bevæger sig mærkbart - selv ved orkanstyrke. Det var til gengæld ikke tilfældet med byggepladsens to kraner, der under opførelsen kun måtte anvendes i vindhastigheder under 20 sekundmeter. Det betød, at alene vejret forsinkede byggeriet med mere end to måneder.

Sidst opdateret d. 21. januar 2014