Copenhagen X Galleriet

Utterslev Skole

Den første nye folkeskole i København i mere end 25 år.

Utterslev Skole på Skoleholdervej i Nordvest-kvarteret er den første nye folkeskole, der er blevet bygget i København i mere end 25 år. Fokus for byggeriet har været at sætte nye standarder for fleksibilitet, indeklima og bæredygtighed. Arkitektfirmaet KHRAS, der har tegnet skolen, har derfor så vidt muligt brugt miljøvenlige materialer. Fleksibiliteten er tilgodeset ved, at skolens vægge kan flyttes på forskellig vis. Derved er skolen fremtidssikret og vil kunne tilpasses skiftende brugsmønstre og pædagogiske udviklinger.

Naturfaglig profil

Københavns Kommune ønskede, at natur og naturfag skulle have gode vilkår på Utterslev Skole. Skolens udearealer domineres af en kanal med regnvand, der opsamles fra taget og ledes ud i kanalen. I det daglige fungerer kanalmiljøet som gangzone, opholdssted og mødested for skolens elever og besøgende og som eksperimentarium for naturfag, hvor kanalens planter, fisk og små sluser kan bruges i naturfaglige eksperimenter.

Langstrakt grund

Skolens grund er langstrakt og ikke særlig stor og forbinder to af lokalområdets friarealer, nemlig Utterslev Torv og Bispebjerg Kirkegård. KHRAS fandt det derfor nærliggende at arbejde med to temaer for skolens struktur. Dels skolen som en udvidelse af de to friarealer, så den kan fungere som en åben og lettilgængelig kulturinstitution i sit nærområde. Dels naturen og den naturfaglige profil som udtrykkes i form af regnvandskanalen, der løber ned igennem skolens huse.

Sidst opdateret d. 21. januar 2014