Copenhagen X Galleriet

Utterslev Torv

Oprindelig var Utterslev Torv og gadekæret centrum for bønderne i Utterslev Landsby.

Med renoveringen af Utterslev Torv har ideen været at genskabe en samlende enhed for områdets beboere. Fra arkitekternes side og efter ønske fra Kvarterløft Femkanten er projektet et forsøg på arkitektonisk at samle torvet. At få torvets forskellige funktioner til at indgå i et sammenhængende hele med udgangspunkt i torvets historie, det bymæssige rum og de grønne arealer.

Landsbyen Utterslev har eksisteret siden 1300-tallet og bestod oprindelig af gårde omkring gadekæret. Sokkelundlille blev opført i 1770 som jagthytte for Christian den VII, og Utterslev Kirke blev indviet i 1960. Sokkelundlille, der ligger midt på torvet, fungerer i dag som børnekulturhus, Utterslev Kirke har fået en ny forplads og gadekæret er blevet tænkt på ny. Sammenhængen på torvet er skabt ved hjælp af grusgange, græsplæner og nye træer suppleret med ny belysning og nye bænke.

Aktiviteter

'Her er paradisæbler i blomst, en uforklarlig stenhave, slyngede hække, en klar kirkeplads og et træ, der står midt i en sti. Næste år vil der også være plæner med krokus i til tiden. Og bænkene af stål og umalet træ er langtfra 'bumsesikrede'. Her kan man tage sig en lur i solen, sidde og snakke eller hoppe, hvis man er tre år'. Sådan skrev arkitekturanmelderen Merete Ahnfeldt-Mollerup i forbindelse med indvielsen, og torvet har siden høstet megen ros.

På torvets østside kan der både holdes torvedage og parkeres. På beboernes initiativ, er der blevet nedlagt flere parkeringspladser for at få mere areal til udendørs aktiviteter. Utterslev Torv skaber gode forudsætninger for beboerne i kvarteret til aktivt at tage det i brug til lokale borgerinitiativer som torvehandel, legedage - for ikke at tale om en årlig tilbagevendende 'skidt-indsamlings-konkurrence' for områdets børn.

Sidst opdateret d. 21. januar 2014