Copenhagen X Galleriet

Vester Voldgade

Omlægningen af Vester Voldgade har skruet ned for biltrafikken og op for boulevardstemningen med trærækker, nye åbne pladser og brede promenader, der giver fodgængerne fortrinsret på den tidligere så trafikerede strækning.

Vester Voldgade løber gennem det mest centrale København og var førhen en yndet smutvej for bilister på gennemfart. En stor omlægning har imidlertid sendt bilerne på retræte. Fire vejbaner er blevet til to, og en lang række parkeringspladser er sløjfet. Den ekstra plads er vekslet til de bløde trafikanters fordel. Cyklisterne har fået brede cykelstier og fodgængere kan promenere på det nye strøg, hvor der er skruet helt op for boulevardstemningen med grønne alléer og udeservering.

Attraktiv promenade med bylivet i centrum

Ambitionen for omlægningen af Vester Voldgade var netop at skabe en attraktiv promenade, der kunne tiltrække beboere, besøgende og turister og skabe et rigt byliv med plads til leg, mødesteder, handel og kulturliv. Det boulevardlignende område belagt med store granitfliser i tre stoflige gråtoner og udstyret med bænke og forskudte trærækker, der indbyder til et rigt cafémiljø.

Fuldt udbytte af solens stråler

Solen har haft stor indflydelse på disponeringen af det nye Vester Voldgade. Den brede promenade med udeservering er nemlig placeret i solsiden af gaden, så de til tider sparsomme soltimer kan udnyttes fuldt ud. Skyggesiden anvendes til en smal kørebane samt cykelsti og fortov i almindelig størrelse. Al parkering er også placeret i skyggesiden.

Tre nye pladser

I tillæg til omlægningen af Vester Voldgade, har København fået tre nye pladser; Dantes Plads, Vartov Plads og Skolepladsen foran den Classenske Legatskole. Pladserne bindes både fysisk og visuelt sammen af Vester Voldgade og dennes trærækker og belægning, der går igen på pladserne.

Vartov Plads

Den nye Vartov Plads ligger, ganske rigtigt, foran Vartov og løber langs Vester Voldgade, lige overfor Rådhuspladsen. Her er en række parkeringspladser vekslet til en grøn promenade med fortovscaféer, kirsebærlund og god plads til ophold og eventuelle markeder.

Dantes Plads

Dantes Plads' kileformede tilstedeværelse forbinder Vester Voldgade med H. C. Andersens Boulevard lige overfor Glyptoteket. Her var tidligere fyldt op med parkerede biler, men de dage er ovre. Parkeringspladserne er nu rykket tættere på H. C. Andersens Boulevard, og pladsen har fået ny belægning af kulbrændte gul-orange klinker, der skaber visuelle referencer til Glyptoteket og Nationalmuseet, som ligger ganske nær. Flere steder er belægningen hævet i bølger, der kan bruges som siddemøbler, ved arrangementer og til at skate på.

Skolepladsen

Foran Den Classenske Legatskole suger kørebanen maven ind og reduceres til et enkelt ensrettet spor belagt med brosten. Således bliver der rum til Skolepladsen der breder sig på tværs af Vester Voldgade.

Samlende byrum i Metropolzonen

Omlægningen af Vester Voldgade og de tre pladser er en del af et større i udviklingsprojekt for 'Metropolzonen'. Metropolzonen betegner den del af indre København, der strækker sig fra Kalvebod Brygge til Skt. Jørgens Sø og fra Hovedbanegården over Rådhuspladsen til Vester Voldgade. Planerne for Metropolzonen skal forbedre sammenhængen i Inde København og forbindelsen til eksempelvis havnen. Omlægningen af Vester Voldgade bidrager til disse planer med en bedre forbindelse indre by, havnen vandet og det nye Bryghusprojekt der står færdig i 2016.

Planerne for Metropolzonen blev søsat i 2007 og er stadig under udførsel.

Vester Voldgade stod færdig i 2013.

16. december 2013 / Af Ida Oline Frandsen

Sidst opdateret d. 10. juli 2014