Copenhagen X Galleriet

Vuggestue På Krausesvej

Dorte Mandrups præmierede vuggestue på Østerbro med rampe fra taget

Oprindeligt var der et forslag om en bygning i fire etagers højde på hjørnet af Krausesvej og Skanderborggade på Østerbro, men projektet blev mødt at massive protester fra naboerne. Deres ængstelser om at miste lys og luft blev imødekommet og i en ny lokalplan blev det bestemt, at der maksimalt måtte bygges én etage på grunden, der skulle bruges til vuggestue.

De arkitektoniske udfordringer bestod altså på forhånd i at få skabt plads ude og inde til ansatte og 36 børn på et relativt lille areal, at få bragt lys til institutionen, der grænser op til 5 og 6 etagers boligbyggerier, at undgå at den nye institution tog lys og luft fra naboerne og sidst, men ikke mindst at skabe en stil, der kunne spille sammen med omgivelserne. Udfordringen blev løst af Dorte Mandrups Tegnestue, og blev i 2006 præmieret ved Københavns Kommunes årlige bygningspræmiering for at være "velfungerende og arkitektonisk unik".

De to skiver

Med de mange fysiske og funktionelle udfordringer er projektet blevet løst på nærmest pragmatisk vis. Institutionens areal er spændt ud over stort set hele grunden, dog med enkelte indhak, der dels skal trække dagslyset ind i byggeriet, dels efterlader plads til afgrænsede udendørs rum i gadeplan. Det ville være dømt til at mislykkes at forsøge at skabe lighed med de blandede boligblokke i området, så tegnestuen lod i stedet projektet træde i karakter som et stilmæssigt helt selvstændigt byggeri.

Det er formet omkring to parallelle skiver. Den ene udgør terrænet, den anden taget, som er inddraget til udendørs opholdsrum, hvilket har skaffet den ca. 530 m2 institution et næsten tilsvarende udendørs areal. Helt markant er rampen, der forbinder de to planer. Den er udført i rød gummibelægning og møbleret med specielt designede udendørs sækkeskole, der samtidig kan bruges som parasolfødder, hvis solens stråler bliver for stærke om sommeren.

Trillende børn

"Fare!", tænker mange, når de erfarer at den store rampe er tumleplads for helt små vuggestuebørn. I daginstitutionen har den været flittigt brugt, siden institutionen åbnede i november 2005. Ledelsesgruppen har medvirket til flere løsninger i samarbejde med tegnestuen, og her er man ikke det mindste nervøs. "Rampen er fantastisk for børnenes motorik og der har ikke været ét eneste uheld", fortæller daglig leder af Krausesvej 17 Birgitte Rasmussen. En del af succesen tilskrives de store sækkestole, der giver sikkerhed. Inden døre er der tre stuer, opholdsrum, køkken, garderobe, kontor og puslerum. For at få mest mulig plads, er gangarealer reduceret og i stedet er det fælles opholdsrum placeret som bygningens hjerte, hvorfra der er adgang til alle andre rum. Lys trækkes ind via enorme vinduespartier, der er beklædt med hvidt silketryk og gardiner af hvidt faldskærmsstof. Dermed udnyttes solen mest muligt. En ulempe er dog, at de store glaspartier gør, at én af stuerne om sommeren bliver overophedet, om vinteren for kold. Der arbejdes på en løsning.

Sidst opdateret d. 21. januar 2014