Copenhagen X Galleriet

Zahles Gymnasium

Tilbygning til N. Zahles Gymnasieskole.

N. Zahles Gymnasieskole, der for mere end 150 år blev grundlagt af Natalie Zahle, har siden 1877 ligget centralt ved Nørreport Station i et klassisk byggeri på Nørre Voldgade.

For at skolen fortsat kan bibeholde og udvikle sit innovative læringsmiljø, blev det i 2009 besluttet af N. Zahles skolebestyrelse, at skolens gamle bygning skulle moderniseres. Da den centrale placering midt i en af Københavns travleste gader umuliggør, at skolen udvider sit grundareal, har den 135 år gamle bygning i stedet fået et moderne løft opad.

Det klassiske byggeri er blevet udvidet med to helt nye etager, der forener klassisk og moderne æstetik i en arkitektonisk nyskabelse.

Et innovativt læringsmiljø

Hensigten med de to nye etager er at skabe fysiske rammer, der gør det muligt at integrere moderne undervisningsmetoder i det daglige læringsmiljø - især med fokus på en højere grad af IT i undervisningen. Tilbygningen indeholder nye undervisningslokaler og tilstødende studiecenter, ny kantine samt en fælles tagterrasse, hvorfra der er frit udsyn over Københavns tage.

De to nye etager er bygget i glas og stål, et stort glastag er spændt hen over det eksisterende gårdrum og de omkransede bygninger for på den måde at binde skolen funktionelt og arkitektonisk sammen.

Gangbroer og platforme er spændt ud over gården på kryds og tværs og skaber dermed nye muligheder for ophold samt letter den indendørs trafik i bygningen. Desuden er glastaget med til at mindske bygningens energiforbrug markant, da varmetabet fra de oprindelige klassiske bygninger reduceres kraftigt.

Tilbygningens integration i byrummet

Beliggenheden mellem Nørreport og HC. Ørstedsparken har betydet, at både Nørre Voldgades æstetik og parkens organiske form skulle medtænkes i de to nye etagers integration i byrummet.

Resultatet er blevet en facade udført som glaspartier med en udvendig filigranstruktur, som er inspireret af og integrerer tilbygningen i omgivelserne mellem de store træer i de omkringliggende parker og langs Nørre Voldgade.

Når sollyset rammer facaden, bliver filigranstrukturen kastet op på overfladerne i det indendørs rum, der dermed også bliver dekoreret med et net af skygger.

Tilbygningen og gymnasiets bevaringsværdige hovedbygning indskriver sig sammen højdemæssigt som en naturlig forlængelse af husrækken mellem HC. Ørstedsparken og Botanisk Have. Den udvendige filigranfacade er farvemæssigt afstemt de tilstødende bygningers skiffertage og afslutter således hovedbygningen mod himlen og indgår som en naturlig del af karreens tagflader.

1. juni 2012 / Af Julie Nørgård Christensen

Sidst opdateret d. 21. januar 2014

}