Arkitekturløbet 2012

Arkitekturløbet_2012_cover

Foto: Dansk Arkitektur Center / Malene Helle Nielsen

Solen skinnede fra en blå septemberhimmel på Superkilen ved Nørrebrohallen, København, da det femte løb i Arkitekturløbets historie torsdag den 13. september kl.18 blev skudt i gang.

Birgitte Kortegaard, projektchef i Haraldsgadekvarterets Områdeløft affyrede startskudspistolen. "Jeg går ellers normalt ikke ind for våben", sagde Birgitte Kortegaard i sin tale til løbsdeltagerne, men at ydre Nørrebro i år var det udvalgte område for Arkitekturløbet skulle markeres med et brag.

Da skuddet lød, løb de cirka 1.000 deltagere ud gennem starttårnet ad den nye røde cykelsti, der blev indviet i 2012, og allerede efter et par hundrede meter befandt løberne sig på en kæmpe byggeplads, der vidner om et Nørrebro i forandring.


6 km gennem nyt, gammelt og fremtidigt ydre Nørrebro
Ruten strakte sig over godt 6 km og guidede løberne gennem både nyt, gammelt - og fremtidigt byggeri. Nogle af bygningerne og byrummene på ruten er nemlig stadig kun under opførelse som f.eks. den nye Folkepark langs med skinnerne mellem Nørrebro station og Bispebjerg station.

Størstedelen af ruten bugtede sig gennem Haraldsgadekvarteret, som har været igennem en områdefornyelse for at vende en negativ udvikling af voksende sociale problemer. På vejen kom løberne både gennem boligkomplekser og KTK-grunden, hvis gamle bygninger, der i løbet af de sidste par år er kommet liv i.

For mange af deltagerne var de forskellige byrum et helt nyt syn. En deltager har på Arkitekturløbets facebookevent kommenteret: "Og jeg som troede jeg kendte Nbro... Fedt at se "nye" steder og at kommunen investerer penge i området til gavn for alle!"

Omveje tog løberne med op på tage og ad rutsjebane ned igen
Som noget helt nyt bød Arkitekturløbet i år på muligheden af at vælge omveje på ruten. Der var i alt fire omveje, hvor frivillige hjælpere stod klar med skilte til at guide de særligt friske løbere ud på omveje. Alle omvejene var arrangeret i samarbejde med lokalforeninger i området.

Ved Aktivitetshuset Den Grønne Trekant i Haraldsgadekvarteret gemmer der sig en fodboldbane på taget. Den var i anledning af Arkitekturløbet åben for løberne, og på taget stod et fodboldteam klar med bolde, man i farten kunne forsøge at skyde i målet.

Ved KTK-grunden var der en omvej, hvor løberne kunne lave stomp, en bokseklub havde åbnet dørene op og et punk-band havde rykket instrumenterne uden for.

Ruten lavede et loop nede ved Meinungsgade ved Guldberg skolen på Nørrebro. Her ligger det "svævende" fritidshjem Universet - et bæredygtigt mønstereksempel og et nyt samlingspunkt i kvarteret. Fra taget er der en rutsjebane - et rør, der bugter sig hele vejen fra 2. sal og ned til jorden. Den sidste omvej førte løberne op på Universets tag og ned i rutsjebanen, der ellers normalt er aflåst.

Chili con carne og dj ventede bag målstregen
Løbet sluttede tilbage ved Superkilen, hvor Nørrebrohallens café ventede med chili con carne til alle deltagere til lyden af dj John Berchtolds musik. Pladsen blev mere og mere fyldt, som løberne kom i mål, og stemningen var høj af de nye opdagelser på Nørrebro og den motion, løbet havde budt på.

En løbsdeltager udtalte: "Det var utroligt vellykket, en fornøjelse at deltage i - meget opløftende! Glæder mig til hvad et kommende Arkitekturløb kan komme til at runde."

Sidst opdateret d. 1. oktober 2014