Arkitekturløbet 2011

Over 1000 mennesker troppede op med kridtede løbesko til Arkitekturløbet 2011, som denne gang foregik på Sluseholmen og Teglholmen i Københavns Sydhavn.

Arkitekturløbet 2011 Sluseholmen

- LUTTER SMIL EFTER ENDNU ET VELOVERSTÅET ARKITEKTURLØB

Over 1000 mennesker troppede op med kridtede løbesko til Arkitekturløbet 2011, som denne gang foregik på Sluseholmen og Teglholmen i Københavns Sydhavn.

Stemningen var god og som de tidligere fire år viste vejret sig fra sin bedste side denne augustaften med høj sol og dejlig temperatur.

Inden startskuddet til årets Arkitekturløb lød, og løberne blev sendt ud på ruten, holdt stadsarkitekt Tina Saaby en tale på pladsen ved Metropolis:

"At opleve byen langsomt betyder at vi er i stand til at dufte, opleve lys og skygger, lytte og mærke. Det at opleve byen langsomt gør at vi mærker, at vi er del af et fællesskab, vi hilser på hinanden, smiler og møder folk vi kender; det giver os mulighed for at iagttage de andre og friheden til selv at vælge hvilken vej vi tager….Arkitekturløbet er netop udover at opleve arkitektur en anledning til at være i byen og opleve den langsomt…"

En oplevelsesrig rute
På den 6 km lange rute på Sluseholmen og Teglholmen kom løberne forbi og helt tæt på en række arkitektonisk interessante byggerier og områder, herunder Metropolis, Teglværksbroen, den kommende skole på Teglholmen, Sømærk og Frederikskaj boliger, hvor glade beboere stod ude på deres altaner og heppede på løberne.

Kunstnersammenslutningen Illutron bød desuden på anderledes løbeoplevelser, da løberne kom forbi deres skib på Teglholmens østkaj. Interaktive plader på jorden gav sjove lyde fra sig da løberne trådte på dem, og nærliggende ildkanoner blev aktiverede.

Langs de Venedig-lignende kanaler på Sluseholmen blev løberne mødt af tre stribeklædte mænd, der sejlede rundt i kanalerne i en gondol. En af dem var operasanger Nikolaj Schiøtz Winding, som sang italienske operasange, der gav løberne lidt ekstra energi til slutspurten.

De to hurtigste
Der var blomster og gavekort til løbets hurtigste mand og kvinde, der begge var Arkitekturløbsdebuttanter. Løbets hurtigste kvinde blev Heidi Hedegaard, der kom ind i tiden 27 minutter rent og havde løbsruten lige uden for sin hoveddør. "Jeg bor på Fyrholmen og har set hele området herude skyde op. Derfor syntes jeg, det kunne være sjovt at være med."

Hurtigste mand blev Henrik Them, der kom ind i tiden 20.03. "Jeg er en stor tilhænger af, at man bruge byen til at træne i, og derfor var det naturligt for mig at løbe med." Henrik deltog i Arkitekturløbet som del af Running26, der sammen med GHB Landskabsarkitekter og Out-sider brugte anledningen til at præsentere træningsstationen FitStation, som de sammen har udviklet.

Men det var langt fra alle der spurtede. Mange valgte at nyde turen i et roligt tempo og få alle oplevelserne med undervejs.

Traditionsrigt og nyskabende på en gang
Traditionen tro blev stemningen i målområdet holdt oppe af tonerne til jazz og duften af grillpølser til glæde for både løbere og alle dem, der nøjedes med at kigge på.

Det var fjerde gang, at Copenhagen X afholdt Arkitekturløbet, der blev udviklet som en ny form for kropslig oplevelse af arkitekturen. Med løbet på Sluseholmen og de tidligere års løb på Islands Brygge, Frederiksberg og Østerbro sætter Arkitekturløbet fokus på hovedstadens nye byområder med mulighed for at komme helt tæt på, ind i eller rundt om nogle af de mange spændende byggerier, som er skudt op i hovedstaden de seneste år.

Læs mere

  • Se også Henning Thomsens blog Byens Øjne, hvor du kan læse en stemningsraportage og se billeder fra Arkitekturløbet 2011
  • Læs mere om Sluseholmen i Copenhagen X' Galleri
  • Læs mere om Teglholmen i Copenhagen X' Galleri

 

------------------------------------------------

af Hulda Hallgrímsdóttir & Katja Pryds Beck

Dato: 22. august 2011

Sidst opdateret d. 21. januar 2014