Dansk Arkitekturguide

Gråbrødretorv

Gråbrødretorv er ikke anlagt som et torv. Pladsen har haft skiftende udformning og anvendelse fra klostergård, slagterboder, beskyttelsesrum m.m. til det attraktive byrum vi kender i dag.

I 1841 fik pladsen officielt sit nuværende navn, men pladsens historie kan følges helt tilbage til den tidlige middelalder. Dengang blev der anlagt det første af hovedstadens få klostre. Klostret lå i det syd-vestlige hjørne, det lille hak ind mod Klosterstræde udgjorde formentlig en del af en klostergård. Enkelte bygninger i hakket har nemlig kældre fra klostertiden, som endnu kan ses i flere af de restauranter, der nu huses her.


Torvets bebyggelser er flere gange blevet ødelagt og genopført, første gang ved storbrandene i 1728 og 1795 og igen efter bombardementet i 1807. Torvets bebyggelse er således bemærkelsesværdig ved til sydsiden at have en række såkaldte ildebrandshuse, mens husene på vestsiden er typiske for byggeriet efter bombardementet.


I 1968 blev pladsen brolagt, den fik gågadestatus, og i 1971 blev den udstyret med sin egen lille vandkunst, udført af billedhuggeren Søren Georg Jensen. Vandkunsten og det 100 år gamle platantræ i midten er pladsens eneste udsmykning.

31. december 2013 / Af Kasper Egeberg

Sidst opdateret d. 22. januar 2014