Dansk Arkitekturguide

Søetatens Pigeskole

Ejendommen blev bygget i forbindelse med udbygningen af søværnets samlede aktiviteter på Holmen og Nyboder. Bygningen fungerede som pigeskole i knap ti år. Herefter blev ejendommen hjemsted for Søværnets Kadetskole – en funktion den beholdt helt frem til efter 2. verdenskrig.

Bygningen er et usædvanligt helstøbt eksempel på tidens kvalitets-, men også funktionsbevidste institutionsbyggerier. Facaden rejser sig markant. Store murflader, regelmæssig facadeinddeling og det fremskudte midterparti, der desuden er markeret med en trekantsfronton – alt er strengt symmetrisk. På de oprindelige tegninger er porten placeret præcis midt for hoveddøren og har på den måde understreget symmetrien yderligere.

Skolen, portnerboligen og den omkransende mur er opført af gule teglsten, og denne fælles brug af materiale giver bebyggelsen et stærkt helhedspræg. Skolens bageste del, facaden mod vest, vendte ud mod en gård, hvor der var en række brændeskure og et vaskehus. Facaden var domineret af to trappetårne og et højt, slankt ventilationstårn.
Huset blev fredet i 1992.

31. december 2013 / Af Kasper Egeberg

Sidst opdateret d. 22. januar 2014