Dansk Arkitekturguide

Havnegoplerne

På Odense Havn er der vand og mondæne omgivelser så langt øjet rækker. Men hvis du kigger en ekstra gang, vil noget sikkert fange dit blik. For frem fra havnens lige linjer vokser kugleformede gopler med skvulpende gummiflader og vandskvulp. Det er havnegoplerne: En sjov interaktiv legeplads, der pryder Odense Havn.

I havnegoplerne er et digitalt interaktivt lag, som gør det muligt at tænde for vandstråler i seks sekunders intervaller. Den digitale styring giver et hav af muligheder for at lege med vandet, da det kan forsinkes, samles op og styres fra dets vej fra dyssen og til vandrenden. Udover at være en sjov legeplads, giver Havnegoplerne også havnen arkitektonisk kvalitet.

Hen over sommeren er vandet tændt fra otte om morgenen til otte om aftenen, hvilket giver masser af tid til at plaske rundt i de varme måneder. Når mørket falder på, lyser små dioder i gummibelægningen op som lyspletter, der er med til at tegne omridset af goplerne. Vandet renses og genbruges på sin tur igennem dyserne.

Havnegoplerne er en del af Odense Kommunes "Playspot strategi" fra 2011 og visionen om at gøre Odense til en "legende by," at få løftet byrum og skabe mulighed for mere leg.

8. januar 2014 / Af Kasper Egeberg

Sidst opdateret d. 11. februar 2014