SANAA: Kazuyo Sejima + Ryue Nishizawa + works by Walter Niedermayr

Årets sommerudstilling i Dansk Arkitektur Center sætter fokus på de japanske stjernearkitekter og Pritzker Prize-vindere Kazuyo Sejima og Ryue Nishizawa og deres fælles arkitektvirksomhed SANAA. Udstillingen viser også fotografiske værker af Walter Niedermayr. GRATIS OMVISNINGER HVER SØNDAG KL. 12:00 (dansk) OG 14:00 (engelsk)

Udstillingsperiode 19. juni 2010 - 3. oktober 2010
 

SANAA's Rolex Learning Center i Lausanne, Schweiz. Foto: Walter Niedermayr

Udstillingen kan ses fra 19. juni til 3. oktober 2010.

Udstillingen i Dansk Arkitektur Center sætter fokus på de japanske stjernearkitekter og Pritzker Prize-vindere Kazuyo Sejima og Ryue Nishizawa og deres fælles arkitektvirksomhed SANAA.

Se billeder og hør interview med DACs direktør Kent Martinussen i udstillingen.

Læs Politikens arkitekturredaktør Karsten Ifversens interview med Ryue Nishisawa

SANAA har de seneste år udviklet sig til en markant aktør på den internationale arkitekturscene og er på vej til at blive en af de helt store verdensstjerner med flere markante bygningsværker over hele verden.

Udstillingen i Dansk Arkitektur Center (DAC) giver indblik i SANAA's særlige tilgang, univers og arkitektur, hvor form, lys og materialitet samt relation mellem bygning og omgivelser, mennesker og rum, udvikles og undersøges.

Arkitektur i verdensklasse
Siden etableringen i 1995 har SANAA udviklet unikke bygninger i forskellig skala baseret på et formsprog, som genopliver væsentlige dele af den modernistiske tradition, spejlet og videreudviklet i en japansk kontekst. Resultat skaber ekstraordinære og usete rumoplevelser, som tegner til at blive nye kulturelle orienteringspunkter i det 21. århundrede.


Kazuyo Sejima og Ryue Nishizawaarbejder begge som selvstændige arkitekter og driver derudover i fællesskab arkitektvirksomheden SANAA. Sammen har de vundet flere priser, herunder den eftertragtede Pritzker Prize og den Gyldne Løve fra Arkitekturbiennalen i Venedig i 2004. SANAA står bag bygninger som New Museum of Contemporary Art, New York (2007) og 21st Century Museum of Comtemporary Art, Kanazawa, Japan (2004) samt butikker for Christian Dior og Prada. Sejima har desuden tegnet "Huset i Blommelunden", Tokyo (2003), som er blandt de mest interessante bud inden for nye boligformer.

Rolex Learning Center
Allerede nu er der stor opmærksomhed omkring SANAA's seneste bygning i Europa, Rolex Learning Center i Lausanne, Schweiz, som er en tilbygning til det tekniske fakultet École Polytechnique Fédérale de Lausanne. Bygningen åbnede i februar og blev indviet i maj. Udstillingen vil dels præsentere Rolex Learning Center for et dansk samt internationalt publikum, dels give et indblik i andre af SANAA's tidligere og kommende projekter og i den særlige poesi, der kendetegner SANAA's arkitektur.

Works by Walter Niedermayr
I udstillingen kan publikum også opleve den anerkendte italienske fotograf Walter Niedermayrs fotografier af SANAAs byggerier. Niedermayr har gennem en årrække haft en kunstnerisk dialog med SANAA og udstillingen viser bl.a. helt nye fotografier af Rolex Learning Center. Med deres forbløffende lethed, hvidhed og fokus på selektive fortolkninger fremkalder Niedermayrs værker nye perspektiver på SANAAs bygninger.

World Architecture
Udstillingen indgår i DACs udstillingsserie WORLD ARCHITECTURE, der præsenterer international verdensarkitektur for et dansk publikum. Tidligere udstillinger i serien har sat fokus på Frank Gehry, Santiago Calatrava, Norman Foster og Daniel Libeskind.

Udstillingen er støttet af Realdania.

Den til udstillingen udarbejdede udstillingsfolder er støttet af TOYOTA-FONDEN.

Tillægsudstilling: fotoinstallation af Louise Grønlund  
Som supplement til udstillingen har DAC inviteret arkitekt og fotograf Louise Grønlund til at lave en fotoinstallation med hendes fotografier af SANAAs værker.  Udstillingen hænger på trappen op til caféen på første sal.

Sidst opdateret d. 21. januar 2014

}