Harpa - Reykjavik Koncertsal og Konferencecenter

Mies van der Rohe-prisen gik i år til teamet Henning Larsen Architects, islandske Batteriið Arkitekter og Studio Olafur Eliasson for Harpa - Reykjavik Koncertsal og Konferencecenter. Dansk Arkitektur Center fejrer prishædringen med en miniudstilling om Harpa.

Udstillingsperiode 14. maj 2013 - 9. juni 2013
 

HLA Harpa i ReykjavikFoto: Nic Lehoux

Miniudstilling fra den 14. maj - 9. juni 2013 på Plan 2 i Dansk Arkitektur Center. Gratis entré.

Harpa åbnede i august 2011 og har siden gentagende gange modtaget international hæder. Med Mies van der Rohe-prisen 2013 bliver Harpa det første værk af danske arkitekter, der får tildelt EU's officielle pris for moderne arkitektur.

Oplev Harpa på Dansk Arkitektur Centers miniudstilling, hvor modeller og billeder af den prishædrede bygning vil blive udstillet.

Et spil mellem refleksion og transparens

Med sin placering i Reykjaviks østhavn lyser Harpa - Koncertsal og Konferencecenter op som en stor glasskulptur, der reflekterer himlen, havet og Reykjaviks pulserende liv.

Facaden mod syd er skabt af Studio Olafur Eliasson i samarbejde med Henning Larsen Architects og består af mere end 1.000 tolv-sidede moduler af glas og stål, som Olafur Eliasson kalder "quasi-bricks".

Med modulerne bliver lys og transparens nøgleelementer i byggeriet. Afhængigt af vejrforhold og tidspunkt på dagen vil spillet mellem refleksion og transparens ændre sig, hvorved lysets betydning for vores opfattelse af bygningen fremhæves. Det geometriske princip i det tredimensionelle facadeelement er inspireret af de krystallinske basaltsøjler, der er karakteristiske for Island.

 

harpa-mies-van-der-rohe-2013-2.jpgFoto: Nic Lehoux

Byen tilbage til havet

Koncerthuset er del af en større masterplan for området omkring Reykjaviks østhavn, der skal bringe byen tilbage til havet. Harpa vender sig mod Reykjavik, og det har været en arkitektonisk hovedpointe, at foyeren skulle kobles til byrummet, så by og bygning kunne berige hinanden.

Den 28.000 m2 store bygning rummer fire sale og mødelokaler. Den store sal har plads til et publikum på op til 1.800 personer og har en akustik i verdensklasse.

Se præsentationsfilm af Harpa:

 

Mies van der Rohe-prisen uddeles af Mies van der Rohe-stiftelsen og Europa-Kommisionen. Den blev uddelt første gang i 1987 og finansieres af EU's kulturprogram i samarbejde med Mies van der Rohe-stiftelsen. Prisen uddeles hvert andet år. I alt blev 335 værker fra 37 europæiske lande indstillet til prisen i 2013. Vinderen blev udvalgt af en international jury.

Den officielle prisoverrækkelse finder sted den 7. juni 2013 i Mies van der Rohe-pavillonen i Barcelona, Spanien.

Læs mere om prishædringen af Harpa: Danske arkitekter vinder den prestigefyldte Mies van der Rohe Award 2013

Læs den officielle pressemeddelelse fra Mies van der Rohe Stiftelsen.

Læs mere om Harpa.

Sidst opdateret d. 21. januar 2014