Havnen er din

Med udstillingen ”Havnen er din” sætter Dansk Arkitektur Center fokus på den rivende udvikling i Københavns inderhavn. En udvikling, der peger frem mod en involverende, inddragende, åben og folkelig oplevelseshavn for byens borgere.

Udstillingsperiode 22. marts 2013 - 16. juni 2013
 

Udstillingen kan ses 22. marts til 16. juni 2013 i Dansk Arkitektur Center

Entré til udstillingen: 40 kr. / stud. 25 kr. Børn under 15 år er gratis. Onsdag kl.17-21 er der gratis entré.

Bryggen-Havnen-er-din-800.jpg

Islands Brygge. Foto: Pol Foto / Søren Malmose.

Anmeldelser:

Berlingske giver udstillingen 5 stjerner

"Dansk Arkitektur Center fortæller i ny udstilling om Københavns Havns fortid og fremtid. Udstillingen henvender sig til alle, der er interesseret i en bedre, sjovere og sundere by.

Blandt kvaliteterne ved Dansk Arkitektur Centers nye udstilling er, at den henvender sig til en bred kreds af interesserede.

Et arkitekturinstitut har mange opgaver. En del af mere snæver, arkitektfaglig karakter. Det har ofte resulteret i lidt blege udstillinger i Strandgade. Fagligt relevante, bevares, men navnlig for en mindre kreds af særligt interesserede. Arkitekturformidling kan være svært. Det er ellers vigtigt, for det er noget, der kommer os alle ved. Arkitektur er den kunstart, man ikke kan slippe for.

»Havnen er din« er alt andet end en snæver udstilling. Den behandler også et emne, der vedrører alle hovedstadens beboere samt dens gæster. Havnen er vores allesammens. I dag. Sådan har det ikke altid været."

>> Læs hele Torben Weirups anmeldelse "Havnevandringer" på Berlingske.dk

 

Børn i Byen giver udstillingen 4 stjerner

"Vi giver udstillingen fire ud af fem stjerner, da den formår både at oplyse og vække nysgerrigheden på flere planer, så såvel små som større børn og deres voksne føler sig klogere på havnens betydning og funktion. Vi forlod udstillingen med lyst til at trodse forårskulden og trave en tur ved havnen og glæde os over, at der allerede nu er flere tiltag på vej, som vil bringe yderligere liv ned til vandet."

>> Læs hele anmeldelsen på Børn i Byen

>> Læs mere om børnesporet i udstillingen og hvordan du kan bygge din egen bro

 

'Rundt om havnen' er den nye søndagstur

Københavns Havn er byens nye, store byrum. Netop i år lukker Inderhavnsbroen, Cirkelbroen og flere andre broer de sidste huller på Inderhavnens rundtur og det bliver muligt at gå en søndagstur rundt om havnen som vi i dag går tur rundt om søerne.

Fra militær og industri til kulturbyggeri og nye muligheder

Københavns Havn er dermed for alvor kommet tilbage til byen og til borgerne. Efter en lang historisk udvikling der gradvist har tømt havnen for militære anlæg, industri og handel er havnen i dag først og fremmest et kulturelt og rekreativt område - med masser af uudnyttede muligheder. En række ildsjæle, foreninger, virksomheder, fonde og Københavns Kommune arbejder i disse år på at fylde havnen med liv ved at skabe nye aktiviteter, broer og byggerier.

Havnebadene og andre pionerprojekter

Pionerprojekter som havnebadene, Skuespilhuset og Bryggebroen har vist vejen frem og vi står lige nu på tærsklen til en ny fase i byens udvikling, hvor bylivet fra centrum omkring Strøget vil trække ned omkring havnen og resultere i en helt ny og levende havnefront.

Bro-over-Inderhavnen-800.jpg

Bro over inderhavnen. Illustration: Fremstillet i samarbejde med Studio Bednarski og Københavns Kommune.

Kampene om havnen

Med 'Havnen er din' ønsker Dansk Arkitektur Center at engagere byens borgere og besøgende i havnens udvikling. Vi vil vise hvordan havnen gennem tiden har været skueplads for arbejdskampe, kulturkampe og tvekampe mellem offentlige og private aktører - mellem græsrødder og politikere - mellem ejere og brugere. Vi vil vise hvordan havnens forandring er skabt i et spændingsfelt mellem tilfældigheder, planlægning og benhård business. Og vi vil give stemme til en række af de mennesker som var med undervejs.

Havnen er din - brug den!

Mange planer og drømme er kuldsejlet og andre er båret igennem, og vi er på ingen måde løbet tør for ideer og visioner, der kan være med til at forme havnens udvikling i fremtiden - tværtimod. Dem kan man også opleve i 'Havnen er din'. For havnen er et produkt af byen og samfundet - og i sidste ende af de mennesker, som sætter sig for at være med til at præge den.

 


Interview i TV2 Lorry

Hør udstillingschef Nanna Bjerre Hjortenberg fortælle om udstillingen på TV2 Lorry (ca. 07:00 min. inde i udsendelsen)

 

'Havnen er din' er udviklet af Dansk Arkitektur Center i samarbejde med Københavns Museum, Københavns Kommune og Gehl Architects. Projektet er støttet af A.P. Møller og Hustru Chastine Mc-Kinney Møllers Fond, Realdania og Nordea-fonden.

 

Oplev havnen er din

I kalenderen nedenfor kan du se alle de omvisninger, ture, workshops m.m. der er i forbindelse med udstillingen.


Fotokonkurrence på Instagram

Er du på Instagram og har du blik for nye, sjove måder at bruge Københavns Havns mange kendte og mindre kendte områder? Så tilføj hashtagget #havnenerdin til dine fotos.

De bedste fotos bliver vist i udstillingen og hver uge kårer vi ugens fotos på Dansk Arkitektur Centers Facebookside. Den 16. juni kåres én vinder blandt ugens bedste fotos - vinderen får en iPhone 5 i præmie.

Læs mere om fotokonkurrencen

DAC& BOOKS/SHOP

21. januar 2014 / Af Kasper Egeberg

Sidst opdateret d. 21. januar 2014