Vinterbyen

Om sommeren hænger vi ud ved havnefronten og rykker aftensmaden ud i byens parker og pladser. Men kan vi skabe byrum og aktiviteter, der også kan skabe byliv om vinteren? Et besøg i udstillingen ’Vinterbyen’, eller en søndagstur gennem byen, viste, hvordan man kunne aktivere byens rum på nye måder om vinteren.

Udstillingsperiode 18. december 2015 - 21. februar 2016
 
Vis på kort Sted Dansk Arkitektur Center
 

 

Vinterbyen_gynger_væg.jpg

Vinterbyen udstilling. Foto: Marie Joensen

I Danmark er vi rigtig gode til at bruge vores byrum henover sommeren. Der er tonsvis af kulturelle arrangementer og pladserne, havnekajen og gaderne bliver flittigt brugt - en stor kontrast til det danske vinterhalvår. Hvordan kommer vi ud over den indendørs hygge-kultur og får skabt nogle byrum, som kan bruges til meget mere end bare gennemfart om vinteren? Ved at nytænke materialer, lys og varmekilder kan vinterens byrum også skabe nye fællesskaber og mødesteder med nogle helt andre kvaliteter, end dem vi kender fra om sommeren.

Udstillingen 'Vinterbyen' viste, hvordan vi i højere grad kan udnytte vinterens potentialer til at skabe en mere levende by igennem de kolde måneder. Hver søndag i udstillingsperioden kunne du desuden tage med på søndagsture langs havnekajen og se eksempler på, hvor lidt der skal til, for at denne del af København også fungerer godt i vintertiden.

Vinterbyen_Gynger.jpg

Vinterbyen udstilling. Foto: Marie Joensen

på tur i vinterbyen københavn

Hver søndag i udstillingsperioden kunne du komme med på søndags-gåture langs havnekajen i København. Her kunne du lære en del af byen meget bedre at kende og se eksempler på, hvor lidt der skal til, for at en by kan fungere godt - også ved vintertid.

>> Læs mere om Vinterbyen

>> Læs om indvielsen 

>> Se Vinterbyruten

Livreddertårne får nye funktioner om vinteren

Udstillingen 'Vinterbyen' viste en række eksempler på, hvordan andre byer på den nordlige halvkugle har arbejdet med 'vinterbyrum', hvilket der er kommet en masse inspirerende løsninger ud af. Udstillingen tog os derfra tilbage til Danmark og på en tur gennem byen, hvor nye og spændende vinterinitiativer heldigvis allerede er godt på vej.

The Woodpile project af Talmon Biran Architecture Studio.jpg

The Woodpile Project. design og foto af Talmon Biran Architecture Studio 

01.jpg

THE SLING SWING. Design og foto: VWBstudio 

Et af udstillingens eksempler på smarte løsninger i vinterbyen var THE SLING SWING (billedet ovenfor). Projektet er én af fem vindere i konkurrencen Winter Stations, afholdt i Toronto i februar 2015. Konkurrencens udgangspunkt er de mange livreddertårne, der står ubrugte hen langs kysten hele vinteren igennem. Livreddertårnene er åbne for fortolkning for både designere og arkitekter - så længe, at designet forholder sig til det årlige tema, hvilket i 2015 var Varme. 36 lande deltog i konkurrencen i år. Trods Canadas kolde vinter, tiltrak de fem vinderprojekter et stort publikum ud til kysten.

-----------------------------------------

Udstillingen var udviklet af Dansk Arkitektur Center i samarbejde med Platant. Den var støttet af Realdania.

-----------------------------------------

22. oktober 2015 / Af jla@dac.dk

Sidst opdateret d. 5. august 2016