Vinterbyen

Om sommeren hænger vi ud ved havnefronten og rykker aftensmaden ud i byens parker og pladser. Men kan vi skabe byrum og aktiviteter, der også kan skabe byliv om vinteren? Besøg udstillingen ’Vinterbyen’, eller tag med på søndagsture gennem byen, og se, hvordan man kan aktivere byens rum på nye måder om vinteren.

Udstillingsperiode 18. december 2015 - 21. februar 2016
 
Vis på kort Sted Dansk Arkitektur Center
 

 

Vinterbyen_gynger_væg.jpg

Vinterbyen udstilling. Foto: Marie Joensen

I Danmark er vi rigtig gode til at bruge vores byrum henover sommeren. Der er tonsvis af kulturelle arrangementer og pladserne, havnekajen og gaderne bliver flittigt brugt - en stor kontrast til det danske vinterhalvår. Hvordan kommer vi ud over den indendørs hygge-kultur og får skabt nogle byrum, som kan bruges til meget mere end bare gennemfart om vinteren? Ved at nytænke materialer, lys og varmekilder kan vinterens byrum også skabe nye fællesskaber og mødesteder med nogle helt andre kvaliteter, end dem vi kender fra om sommeren.

Udstillingen 'Vinterbyen' viser, hvordan vi i højere grad kan udnytte vinterens potentialer til at skabe en mere levende by igennem de kolde måneder. Hver søndag i udstillingsperioden kan du desuden tage med på søndagsture langs havnekajen og se eksempler på, hvor lidt der skal til, for at denne del af København også fungerer godt i vintertiden.

Vinterbyen_Gynger.jpg

Vinterbyen udstilling. Foto: Marie Joensen

Kom med på tur i vinterbyen københavn

Hver søndag i udstillingsperioden kan du komme med på søndags-gåture langs havnekajen i København. Lær en del af byen meget bedre at kende og se eksempler på, hvor lidt der skal til, for at en by kan fungere godt - også ved vintertid.

Turene foregår hver søndag fra den 10. januar til den 13. marts og koster 95 per person.

Arrangementer i forbindelse med udstillingen

Lørdag den 30. januar indvies Vinterbyen, kom og oplev de fem midlertidige steder. Der vil være gratis pizzabagning, vintersuppe og koncert med Ida Kudo kl. 16 på Hulgårds Plads. 

>> Læs mere om Vinterbyen

>> Læs mere om indvielsen 

>> Se Vinterbyruten

Livreddertårne får nye funktioner om vinteren

Udstillingen 'Vinterbyen' viser en række eksempler på, hvordan andre byer på den nordlige halvkugle har arbejdet med 'vinterbyrum', hvilket der er kommet en masse inspirerende løsninger ud af. Udstillingen tager os derfra tilbage til Danmark og på en tur gennem byen, hvor nye og spændende vinterinitiativer heldigvis allerede er godt på vej.

The Woodpile project af Talmon Biran Architecture Studio.jpg

The Woodpile Project. design og foto af Talmon Biran Architecture Studio 

01.jpg

THE SLING SWING. Design og foto: VWBstudio 

Et af udstillingens eksempler på på smarte løsninger i vinterbyen er THE SLING SWING (billedet ovenfor). Projektet er én af fem vindere i konkurrencen Winter Stations, afholdt i Toronto i februar 2015. Konkurrencens udgangspunkt er de mange livreddertårne, der står ubrugte hen langs kysten hele vinteren igennem. Livreddertårnene er åbne for fortolkning for både designere og arkitekter - så længe, at designet forholder sig til det årlige tema, hvilket i 2015 var Varme. 36 lande deltog i konkurrencen i år. Trods Canadas kolde vinter, tiltrak de fem vinderprojekter et stort publikum ud til kysten.

-----------------------------------------

Udstillingen er udviklet af Dansk Arkitektur Center i samarbejde med Platant. Den er støttet af Realdania.

-----------------------------------------

22. oktober 2015 / Af jla@dac.dk

Sidst opdateret d. 11. februar 2016

}