Ser på Vinduer: Langs havnefronten

Inde og ude, vi kigger ind og vi kigger ud, vinduet som privat udstillingsvindue. I mere end ti år, har antropolog Marie Stender beskæftiget sig med byens grænser og vinduets væsentlige funktion i dagens bybillede. Alle er vi vilde med dagslys og udsigt, men hvad gør de stor glaspartier ved bylivet? Hvordan reagerer vi i byrummet, når vi via vinduet bliver inviteret indenfor hos mennesker vi ikke kender? Vi går en tur med Marie Stender langs havnefronten og ser på vinduer.

havn

Ligesom vinduet afspejler forskellige tiders bygningskultur, så afspejler vinduet også måden vi lever på.
Det er er muligt at aflæse normer og kodeks i vinduets design, ligesom brug af afskærmning kan fortælle gode historier om hvem vi er.

Marie Stender var blandt de første, der satte fokus på forandringen i vores brug af vinduet i nybyggeri fra midt 00'erne.
Vores brug af sociale medier kan ses i måden vi bruger vinduet på. Grænserne mellem offentlig og privat udviskes - og hvad gør det ved os? Synes vi, at det er rart at komme tæt på mennesker vi ikke kender?

Et af de første eksempler på "SoMe arkitektur" var VM husene i Ørestad. Vinduer fra gulv til luft, hvor beboerne kuraterede små udstillinger med diverse designobjekter til glæde for os på gaden, der ikke kunne lade være med at stirre ind. Var det forbudt at stirre, eller måtte vi gerne?

Tendensen er fortsat, men nogle gange skærmer vi for indsigten med gardiner. Er det så ligegyldigt, hvilke gardiner man hænger op, eller har beboerforeningen udarbejdet en designmanual for gardiner i ejendommen? Her er rigeligt med konfliktpotentiale - og vinkler til gode historier.

Sammen med Marie Stender går vi en tur ved havnefronten på Islands Brygge og ser på vinduernes funktion i nybyggeriet


VILLUM Window Collection har arrangeret byvandringen i samarbejde med Dansk Arkitektur Center.
Turen med Marie Stender er det andet arrangement ud af tre, hvor vi ser på vinduer.

VILLUM Window Collection er et lille museum, der formidler vinduets historie og udvikling, og dets betydning for menneskers livskvalitet og adgang til lys, luft og udsyn. Museet er opkaldt efter civilingeniør, Villum Kann Rasmussen, der i 1941 stifter VKR Gruppen og året efter udvikler VELUX ovenlysvinduet.

Læs mere om VILLUM Window Collection

 


Se de øvrige arrangementer her

>>24. September Ser på Vinduer: Vandring i Indre by

>> 23. November "Ser på vinduer: Fra Samling til Museumr"

Ser på Vinduer: Langs havnefronten
 
Dato 15. oktober 2017
Tid 14:00-16:30
Vis på kort Sted Ved Gemini Residence/Bryggebroen
Islands Brygge 32,
2300 Københavns S
Pris 125
Arrangør Dansk Arkitektur Center i samarbejde med Villum Window Collection
Kontaktperson Ingelise Ihle Andersson

25. august 2017 / Af iia@dac.dk

Sidst opdateret d. 5. september 2017