Frank Gehrys digitale vision

Udstillingen ”Digital Project – Frank Gehry’s Vision” viser, hvordan en af verdens største arkitekter har sprængt rammerne for den traditionelle arkitektur og skabt sine vilde bygninger ved at forene store kunstneriske ambitioner med avanceret software-teknologi.

Dansk Arkitektur Center slår dørene op til den verdenskendte arkitekt Frank Gehrys visionære univers. Udstillingen ”Digital Project – Frank Gehry’s Vision” viser, hvordan en af verdens største arkitekter har sprængt rammerne for den traditionelle arkitektur og skabt sine vilde bygninger ved at forene store kunstneriske ambitioner med avanceret software-teknologi.

”DIGITAL PROJECT - Frank Gehry’s Vision” er åben fra d. 9. marts til d. 20. maj 2007 alle ugens dage fra kl. 10-17 i Dansk Arkitektur Center, Strandgade 27 B, 1401 København K. www.dac.dk

De fleste af hans byggerier ligner futuristiske kunstværker og har i dag ikonstatus som ”Frank Gehry bygninger”. Frank Gehry en af verdens mest nyskabende arkitekter - kendt for sine spektakulære bygninger som Guggenheim Museum i Bilbao og Walt Disney Concert Hall i Los Angeles. Bygningerne fungerer som varemærker for museer, virksomheder og byer, og de tiltrækker mennesker og medier fra hele verden.   

Gehrys gave til eftertiden
Nu inviterer Frank Gehry for første gang nogensinde offentligheden bagom arkitekturen og fortæller om Digital Project, det software der gør det muligt for ham at realisere sine kreative visioner. Udstillingen giver et indblik i Frank Gehrys digitale vision i film, billeder og modeller.

"Jeg er meget glad for at Dansk Arkitektur Center har ønsket at skabe en udstilling med fokus på Digital Project. Det er uden sammenligning det redskab som er helt grundlæggende for at jeg har kunnet realisere mine byggerier; både med hensyn til planlægning, konstruktion og budget", fortæller Frank Gehry.

En digital revolution
Digital Project er et tredimensionelt softwareprogram, der gør det muligt at tegne, beregne og skabe alle tænkelige geometriske former i computeren. Programmet er udviklet af Frank Gehrys selskab, Gehry Technologies, og inspireret af flyindustriens design- og byggeprocesser. I Digital Project, visualiseres arkitektur, fra design til konstruktion, og byggeprocessen beregnes ned til mindste skrue, inden byggeriet sættes i gang.

”Helt konkret betyder brugen af avanceret 3D software som Digital Project, at det er muligt at skabe selv meget store, spektakulære bygningsværker med så stor præcision, at man kan minimere fejl og mangler, undgå uforudsete konstruktionsproblemer samt overskridelser af økonomiske og tidsmæssige rammer. Og det er helt uden at gå på kompromis med de kunstneriske ambitioner”, udtaler adm. direktør i DAC Kent Martinussen.

Fra Hong Kong til Århus
I udstillingen kan publikum se hvordan fire meget forskellige projekter benytter Digital Project som procesværktøj. Ved hjælp af softwarens muligheder kan man nu færdigbygge Antoni Gaudís ufærdige livsværk, Sagrada Familia i Barcelona, efter Gaudís egne ideer og tidlige designtekniske system. I Hong Kong er et nyt kontortårn, Swire Tower under opførelse. Under hele byggeprocessen opdateres den virtuelle byggemodel af tårnet løbende, hvilket indtil videre har ført til opdagelsen af 2000 fejl og besparelser på omkring 13 mio. dollars. I MIT Stata Center i Massachusetts har 3D modelleringen været kernen i et succesfuldt samarbejde, ved at styre de mange processer og involverede parter sikkert gennem hele design og byggeforløbet.

Ikke mindst får publikum mulighed for at se Frank Gehrys forslag til, hvordan Kræftens Bekæmpelses rådgivningscenter i Århus kunne komme til at tage sig ud. Frank Gehry har tilbudt at transformere en bygning, opført i 1908, til et moderne og imødekommende ”hus uden døre” for patienter og deres pårørende.

Pressen inviteres til åbning
Pressen inviteres til at deltage i åbningen af udstillingen torsdag d. 8. marts kl. 18.00 i Dansk Arkitektur Center, hvor to af Frank Gehrys tætte medarbejdere Edwin Chan, Partner i Gehry Partners LLP og Christiano Ceccato, direktør for forskning og rådgvining i Gehry Technologies officielt vil åbne udstillingen.

Tilmelding til åbningen skal sendes til ljg@dac.dk eller telefon 26 23 24 70

”DIGITAL PROJECT - Frank Gehry’s Vision” er blevet til i et samarbejde mellem Frank Gehry, Gehry Partners LLP, Gehry Technologies, kurator Kirsten Kiser og Dansk Arkitektur Center.

Udstillingen er finansieret med støtte fra Realdania.

Sidst opdateret d. 21. januar 2014

Kommentarer