Gyldne Løver til Japan, Urban Think Tank og Álvaro Siza Vieira

Den 29. august blev den japanske pavillon og kurator Toyo Ito offentliggjort som årets vinder af Den Gyldne Løve på Arkitekturbiennalen i Venedig, og i åbningsdagene fornemmede man at Japan var året storfavorit, fortæller Kent Martinussen, adm. direktør i Dansk Arkitektur Center og kommissær for den danske pavillon i Venedig.

Japan_pavillon_2012.pngDen japanske udstilling "Architecture. Possible here? Home-for-All", tager udgangspunkt i genopbygningen af det jordskælvs- og omsvømmelsesramte kystområde ved byen Rikuzentakata, modtager Den Gyldne Løve for bedste nationale pavillon. Juryen var imponeret af præsentationen og den bredt tilgængelige historiefortælling i udstillingen.

En gylden løve går også til Urban Think Tank for den bedste projektudstilling i den centrale pavillon. Udstillingen "Torre David / Gran Horizonte" undersøger de nye uformelle fælleskabsformer, der er opstået i en 45 etager høj forladt kontorbygning i Caracas, Venezuela.

Den portugisiske arkitekt Álvaro Siza Vieira, som bl.a. er kendt for Serralves Museum of Contemporary Art i Portugal og New Orleans tower i Rotterdam, Holland, modtager Den Gyldne Løve for livslangt værk (lifetime achievement).

Selvom flere af årets biennaleprojekter sætter fokus på arkitekturens evne til at skabe forandringer for mennesker og samfund, er der forskel på, hvordan, det gribes an.

Japan var storfavorit

 "Jeg tror, at alle danskere der har været til biennaleåbningen havde en klar fornemmelse af, at Japan var storfavorit, så måske kom det ikke så meget bag på folk hernede. Jeg lykønsker naturligvis Japan og kurator Toyo Ito, om end jeg mener, at udstillingen er lidt problematisk, fordi den ikke tilbundsgående viser, hvordan arkitekter kan bidrage til at løse konsekvenserne af katastrofer som Tsunamien i Japan," udtaler Kent Martinussen fra årets biennale i Venedig. 

Vigtigt at få sat Grønland i centrum

PG_bordet.jpg"Som altid med gyldne palmer og løver, er der en god portion smag bag det endelige valg og jeg ved, at den danske pavillon var under overvejelse til kategorien 'hædrende omtale.' Vi oplever også, at rigtig mange publikummer kommer til os og siger, at den danske pavillon er den flotteste. Men det mest afgørende for os er, at vi har oplevet, at de grønlandske arkitekter og politikere er kommet til Venedig og har deltaget aktivt og engageret i den internationale debat som projektet Possible Greenland, og dermed hele Grønland, gennem årets biennalebidrag nu er en del af. Det er jo det det hele handler om - at skabe forandring gennem udveksling og ved at orkestrere nye netværk," slutter Kent Martinussen.

Dette års jury bestod af:Wiel Arets(Holland),Kristin Feireiss(Tyskland),Robert A.M. Stern(USA),Benedetta Tagliabue(Italien) ogAlan Yentob(Storbritannien).

Den 13. Internationale Arkitekturbiennale i Venedig kan opleves frem til 25. november 2012.

 

>> Læs mere om Possible Greenland og se billeder fra åbningen af den danske pavillon

>> Læs mere om årets prismodtagere og hædrende omtaler på Biennalens website

>> Læs mere om Toyo Ito

>> Læs mere om Torre David

>> Se også videointerview med David Chipperfield, Biennalens hovedkurator, der fortæller om dette års tema: Common Ground på Dezeen.com

Sidst opdateret d. 20. maj 2014

Kommentarer