Tema om dansk arkitektur i magasinet A10

I det aktuelle nummer af det internationale arkitekturmagasin A10 kan man finde et stort tema om dansk arkitektur. Dansk Arkitektur Center har været gæsteredaktør på temasiderne.

A10

Danmark er det første land, der er i fokus, i en serie med navnet EUROVISION, der vil fylde siderne i de kommende numre af A10 med skiftende gæsteredaktører fra forskellige europæiske lande. På temasiderne om dansk arkitektur har Dansk Arkitektur Center været gæsteredaktør.

De tolv temasider strækker sig over fire emner: Det sociale, globale, urbane og fremtidige Danmark bl.a. gennem interviews med arkitektvirksomhederne CEBRA, Henning Larsen Architects, 3XN, Gehl Architects og COBE.

Unge danske arkitektvirksomheder
EUROVISION-seriens særlige interesseområde er unge arkitekter i europæiske lande, og efter en introduktion til Dansk Arkitektur Center og dansk arkitekturpolitik er det netop også de unge danske arkitekters medvind i dette århundredes første årti, der diskuteres i et interview med Kristoffer Lindhardt Weiss (forfatter mm.) og Mathilde Serup, Programchef for Branche og Netværk i Dansk Arkitektur Center. Begge slår fast, at en ny pragmatisk opfattelse af arkitektur med mindre teori karakteriserer unge danske arkitekters tilgang til arkitekturen, hvilket i 00'erne kom til udtryk via nye koncepter, billeder og drivkraft.
 
"De unge arkitekter har på grund af finanskrisen været nødt til at tænke globalt, og i takt hermed er den offentlige bevidsthed om og interesse for arkitektur også steget markant. Seneste forskning har vist, at brugen af ordet 'arkitektur' i aviserne er steget med 500 % fra 2000 til 2010", siger Kristoffer Lindhardt Weiss.


Det sociale Danmark

Under temaet Det sociale Danmark er det gentænkningen af institutioners arkitektur, der er i fokus, og både Bakkegårdsskolen i Gentofte og det kommende VUC-center i Odense af CEBRA præsenteres.  "Den politiske beslutning, om at en skole skal kunne støtte og fremme forskellige elevers behov, har medført gode muligheder for banebrydende ny arkitektur, hvor der er skabt rum til forskellige undervisningsmetoder og læreprocesser", fortæller Mikkel Frost, CEBRA.

Det globale Danmark
HARPA i Reykjavik og Siemens nye hovedkvarter i München af Henning Larsen Architects og 3XNs kulturhus i Molde, Norge, Green School i Stockholm og museum i Liverpool fylder dobbeltsiden om Det globale Danmark. I interviews med Kim Herforth Nielsen fra 3XN og Louis Becker, Henning Larsen Architects, begrundes dansk arkitekturs succes i udlandet bl.a. med en dansk tradition for form, funktion og demokratiske værdier, der virker attraktivt på udenlandske kunder, samt det fordelagtige ved Københavns størrelse, hvor det er perfekt at teste ideer, som senere kan skaleres op til internationalt brug i større metropoler.

Det urbane Danmark
Jan Gehl, Gehl Architects, præsenterer København som frontløber for en ny holistisk forståelse af byplanlægning, der koncentrerer sig om, hvordan indbyggerne bruger byrummene. "Det er den humane dimension i arkitektur og planlægning", pointerer Jan Gehl. Desuden præsenteres COBEs bibliotek i Nordvest, København, og den nye Nørreport Station som nye mødesteder og rum i det urbane landskab.

Afsluttende under overskriften Det fremtidige Danmark præsenteres elleve danske arkitektvirksomheder, der i fremtiden kan blive dem, der bestemmer formen på dansk og international arkitektur.

Besøg A10
 

Sidst opdateret d. 21. januar 2014

Kommentarer