Ny gymnastikhal i Runavik

En tilbygning til en eksisterende idrætshal i færøske Runavik bliver et flot arkitektonisk eksempel på, hvordan der kan blive mere og bedre plads til gymnastik og bløde bevægelsesformer i idrætshallerne.

Illustrationer: BPP Arkitekter
 
Håndboldhaller med en stor idrætsbane på 20x40 meter bliver aldrig rigtigt sagen for udøvere af gymnastik og andre bløde bevægelsesformer. Det har man indset i Runavik, hvor der sidste år blev indbudt til en arkitektkonkurrence, som skulle finde på bud på, hvordan den lokale hal kunne suppleres med en tilbygning, der både kunne målrettes dem, der ikke spiller bold, og samtidig præsentere en arkitektonisk løsning, som passer ind i den særlige natur i området.

Konkurrencen blev vundet af BBP Arkitekter, der tidligere har stået for nytænkende projekter som Gyngemosehallen i Gladsaxe udenfor København, Korsgadehallen i København og Hørning Hallen i Skanderborg Kommune. Lokale og Anlægsfonden støtter projektet med 4 mio. kr.

Sammen med gymnasterne i Runavik og Runavik Kommune gik arkitekterne i samarbejde med Lokale og Anlægsfonden i gang med projektet i Runavik, der løser de 700 gymnasters mangel på kvalificerede faciliteter og samtidig giver plads til andre bløde bevægelsesformer samt selvorganiserede idrætsaktiviteter og nye steder til socialt samvær og møder.

Torben Frølich, direktør i Lokale og Anlægsfonden, siger om projektet: "Der er tale om et enkelt arkitektonisk greb, der formår at skabe et anderledes og inspirerende rum omkring den klassiske gymnastik. Projektet er et godt eksempel på, hvordan en klassisk idrætshal kan udvides til andet og mere end boldspil, så også andre store gymnastikafdelinger, der ikke føler sig helt tilpas i en almindelig idrætshal, kan få idéer til, hvordan klassiske idrætsfaciliteter kan indrettes på nye måder."

Store glasfacader med udsigt til naturen
Tilbygningen bliver på 2.375 m² fordelt i to plan. Den kobles sammen med den eksisterende idrætshals ene langside og østvendte gavl. Store glasfacader mod øst, vest og syd giver nye muligheder for at nyde den lokale natur og særlige lys både fra den gamle hal og fra tilbygningen.

I tilbygningens stueplan etableres et stort område til springgymnastik. En ny tribune placeres mellem den gamle og den nye hal, så den bliver et centralt sted at mødes for alle brugere og gæster i hallen. Dele af tribunen skabes af mobile klodser, der kan flyttes rundt og give tribunelandskabet et evigt skiftende udseende.

På første sal kommer der en balkon med en fitnesszone, der vender ud mod vest og får fin udsigt til fjeldet. Fra balkonen bliver der adgang til en stor dansesal på 200 m² med frit udsyn ned til springgymnastikområdet.

Udendørs aktivitetsområde bygger bro
Udenfor tilbygningen anlægges et udendørs aktivitetsområde, der er delvist overdækket af tilbygningens tagudhæng. Her bliver der plads til klatrestativer, minitrampoliner, balancebom og boldmur, og hele området kommer til at fungere som en aktivitetsmæssig bro mellem den indendørs gymnastik og de udendørs fodboldarealer.

Projektet koster i alt 39,4 mio. kr. at opføre. Runavik Kommune støtter med 33,7 mio. kr. og Lokale og Anlægsfonden med 4 mio. kr. og de resterende 1,7 mio. skal findes lokalt.

Magnus Rasmussen, borgmester i Runavik Kommune, udtaler om projektet: "Den lokale gymnastikforening, Støkk, er en af de største idrætsklubber på Færøerne. Fra at drive sine aktiviteter i mange forskellige lokaler, kan al virksomhed nu samles i den nye hal. Det er Runavik Kommunes håb og ønske, at det fleksible og varierede udbud af aktiviteter i den nye hal bliver til glæde for vores borgere i alle aldre."

Se flere billeder på BPP

Kilde: Pressemeddelelse fra Lokale og Anlægsfonden

Sidst opdateret d. 22. januar 2014

Kommentarer