Børn kommer med bud på fremtidens Aabenraa

Aabenraa kommune står foran en omfattende byudvikling af sit centrum og har derfor udskrevet en stor konkurrence under titlen ”Fremtidens Købstad”. Men kommunens byplan afdeling ville også gerne inddrage byens børn i processen. Så på selve Arkitekturens Dag inviterede de DAC& LEARNING til at holde en workshop for 5.C og 6.A på Kongehøjsskolen.

Ark-dac-aabenraa-5.JPG

Først og fremmest skulle børnene spores ind på, hvad arkitektur egentlig er for en størrelse. Det førte blandt andet til erkendelser om, at måske er det populære spil Minecraft også en slags arkitektur. Efter brainstormen blev eleverne introduceret til den konkrete opgave: at udtænke en pavillon til Nørre Torv i Aabenraa, som er en del af byudviklingszonen. Eleverne kastede sig ud i den hårde kreative proces med at gå fra ide til skitse og over en 3D model. De skulle tænke over, hvad de manglede på pladsen og derudfra give deres pavillon en funktion, der kunne udfylde denne mangel.

Ark-dac-aabenraa-3.JPG

Arkitektur - et tværfagligt felt

Undervejs var der dog hjælp og støtte at hente fra DAC& LEARNINGs underviser Luise Rathje og projektleder fra By & Plan, Anette Kold -selv byplanschefen lagde vejen forbi, for at følge børnenes arbejde. I forløbet deltog også klassernes undervisere i dansk og matematik, da forløbet var blevet til i et tværfagligt samarbejde. Det understregede, at arkitektur netop bevæger sig i et tværfagligt felt, der kan bidrage til at løfte mange forskellige fag.

Ark-dac-aabenraa-6.JPG

Godnatlæsning på byens torv

Ved dagens afslutning kunne eleverne stolt præsentere deres bud på pavilloner. Der var alt fra pavilloner til blomsterhandlere, et musikhus, en poolpavillon, et hvile/opholdssted, ishuse og et shelter til hjemløse. Eller hvad med en pavillon til godnatlæsning? Det havde de færreste voksne nok lige tænkt over, at der manglede!

Ark-dac-aabenraa-8.JPG

Udstilling på hovedbiblioteket

Pavillonerne bliver udstillet på hovedbiblioteket i Aabenraa - ved siden af de konkurrenceforslag til "Fremtidens Købstad", der bliver offentliggjort den 10. oktober.  Underviserne fra Kongehøjskolen var så begejstrede, at de straks var klar til at arbejde videre med arkitektur i deres undervisning. Om der så kommer en pavillon til godnatlæsning på Nørre Torv, må tiden vise, men Arkitekturens Dag var i hvert fald en succes i Aabenraa.

Ark-dac-aabenraa-7.JPG

Fotos: Louise Rathje, Dansk ARkitektur Center.

Vil du arbejde med arkitektur i undervisningen?

I forbindelse med Arkitekturens Dag 2012 har DAC& LEARNING udviklet en opskrift på, hvordan du helt enkelt kan afholde en arkitektur workshop med efterfølgende udstilling. Du kan gratis downloade opskriften, printe den og bruge hele eller del af den til afvikling af din egen workshop.

>>Læs mere og download Opskrift på arkitekturworkshop og -udstilling

Dansk Arkitektur Center har udviklet en lang række undervisningmaterialer til forskellige klassetrin

>>Se alle undervisningsmaterialer

>>Kontakt DAC& LEARNING for at høre mere om, hvad vi kan tilbyde

 

Sidst opdateret d. 21. januar 2014

Kommentarer