Åbning af den danske pavillon i Venedig

”Kære Stig Lennart Andersson – du har lavet en helt særlig udstilling”, siger kulturminister Marianne Jelved og kigger ud over forsamlingen foran den danske pavillon på arkitekturbiennalen i Venedig.

åbning af den danske pavillon 2014

Foto: CAMERAPHOTO ARTE

Solen brager som sædvanlig ned over Giardini-parken, hvor den forsamlede gruppe af repræsentanter for den danske og internationale arkitektur-, by- og byggebranche lytter til Marianne Jelveds ord til åbningen af udstillingen 'Empowerment of Aesthetics'.

Marianne Jelved taler om kunst og videnskab, om æstetik og rationalitet og om, hvordan hun som politiker kan spejle sig i kurator Stig L. Anderssons budskab med årets udstilling.

"Mening kan aldrig kun komme fra rationalitet. Rationalitet kan vise os den letteste vej til målet, men den kan aldrig fortælle os, hvor vi skal hen. Det er derfor kunst og arkitektur er vigtigt i verden - og det er derfor, vi skal tage denne udstilling meget seriøst", siger ministeren og suppleres kort efter af kuratoren selv.

Marianne.jpg

Kulturminister Marianne Jelved holder åbningstale. Foto: CAMERAPHOTO ARTE

Årets danske pavillon er fyldt med inspiration fra og referencer til videnskabsfolk, kunstnere og digtere, der peger både tilbage og frem i tiden. I sin åbningstale taler Stig L. Andersson om inspirationen fra Niels Bohr og hans komplementaritetsteori, der viste os, at alle givne fænomener kan besidde modstridende egenskaber, afhængig af måden man betragter dem på.

"Jeg vil gerne stille et simpelt, men samtidig komplekst spørgsmål. Hvad kan vi lære fra komplementaritetsteorien, som vi har glemt i dag?", siger Stig L. Andersson.

"Vi har glemt en vigtig ting i arkitekturen - nemlig at den rummer to vigtige paradigmer. Det byggede og det groede miljø - som afhænger af og påvirker hinanden. Vi har simpelthen glemt æstetikkens rolle i at skabe bedre levevilkår, og det har skabt en ubalance, som denne udstilling skal være med til at rette op på. Jeg tror på vi kan udvikle et sprog, der gør at vi i fremtiden kan bygge hele, og ikke halve løsninger", siger kuratoren.

Tale-Stig_LA.jpg

Stig L. Andersson. Foto: CAMERAPHOTO ARTE

Og så åbnes udstillingen officielt af Kent Martinussen, kommissær for den danske pavillon og adm. direktør i Dansk Arkitektur Center. Med et glimt i øjet fortæller han, at man faktisk også kan opleve Stig L. Anderssons internationale anerkendte landskabsarkitektur i pavillonen - man skal bare lede lidt efter den.

Kent-Marianne.jpg

Kent Martinussen åbner den danske pavillon. Foto: CAMERAPHOTO ARTE

>> Se udstillingskataloget for Empowerment of Aesthetics

>>Se flere billeder fra den danske pavillon

>>Se guide til årets biennaleudstillinger

Sidst opdateret d. 17. juni 2014

Kommentarer