Kan arkitektur og natur gå hånd i hånd?

Tre arrangementer om "Arkitektur og udvikling i det åbne land" vil fokuserer på, hvordan det åbne land og byggeri samt udvikling kan gå hånd i hånd når æstetik og sammenhængskraft prioriteres.

I juni kom regeringen med en ny planlovsaftale. Planloven giver nye udviklingsmuligheder i landområderne, blandt andet bliver det muligt at drive virksomhed, arbejde og bo i landdistrikterne. Den nye planlov er til for at skabe tidssvarende rammer for landbruget og samtidig skabe udviklingsmuligheder som gør landsbyerne attraktive.

"Arkitektur og udvikling i det åbne land" er et initiativ, der bl.a. beskæftiger sig med den offentlige og politiske debat omkring vækst og udvikling i Danmarks yderområder. Gennem arrangementer i tre forskellige regioner stilles der skarpt på landskabet og naturen som en ressource for den lokale udvikling. Projektet fokuserer også på, hvordan fremtidens landskaber skal udvikles og bygges på bedst mulig vis.

Hidtil har to arrangementer været i Hjørring og Varde og set nærmere på, hvilke muligheder den nye planlov giver for områderne. Til begge arrangementer har oplægsholdere været med til at sætte fokus på, hvordan der kan skabes vækst og udvikling i landområderne kombineret med æstetisk og arkitektonisk kvalitet.

varde3

Til arrangementerne har der blandt andet været fokus på Danmarks historiske udvikling i det åbne land, som bl.a. forklarer at der jo i Danmark ikke længere findes 'vild natur'. Dertil har der været oplæg om værdisætning i det åbne land samt fokus på en lang række gode eksempler på arkitektur der går hånd i hånd med naturen. Arrangementerne afrundes med debatter om bl.a. planloven og fremtidens udvikling af det åbne land i Danmark.

I Varde fandt arrangementet sted i det kommende Tirpitz Museum tegnet af Bjarke Ingels, som bygger på en gammel tysk bunker fra 1940'erne og fletter sig ind i det klitte-beklædte landskab. Her gav museumsdirektøren en rundvisning og forklarede om byggeriets yderst bevidste fusion med det omkringliggende landskab - et symbol på arrangementets tema.

varde2

Planlæggere, tekniske konsulenter og arkitekter har været blandt de flittigste deltagere i arrangementerne ved de to første arrangementer. Under især debatsessionerne har deltagerne yderst engageret budt ind med kritik, perspektiveringer og forslag til rammerne for udvikling i det åbne land.

Rammer den nye planlov rigtigt? Skal der være differentierede rammer? Behov for flere dispensationer? Eller skal der være strammere reglementer inden for æstetik og arkitektur 

 

varde

Mens arrangementerne i Hjørring og Varde er overstået er der stadig enkelte ledige billetter tilbage til det afsluttende arrangement i Stege på Møn tirsdag d. 29. november. Her stilles der bl.a. skarpt på det kommende kystprojekt "Aquapark Møn" blandt andre indlæg.

Er du interesseret i at deltage?

>> Tilmeld dig

Sidst opdateret d. 23. november 2016

Kommentarer