Helsingør vil modernisere det historiske Toldkammer

Det historiske Toldkammer fra 1864 skal have nyt liv, og derfor var danske og internationale studerende fra arkitektur, byplanlægning og design inviteret til SPROUT DAYLAB i Øresunds gamle toldby, Helsingør.

sprout day lab 3 nyhed banner

Foto: Dansk Arkitektur Center

Den gamle pakhusbygning ligger i hjertet af Helsingør og var frem til 1976 anvendt som byens Toldkammer.  Siden da er bygningen blevet brugt som kulturhus og selvom Toldkammeret i dag rummer mange forskellige aktiviteter og tilbud til byens borgere, mener Helsingør kommune endnu ikke at ambitionerne for bygningen er opnået.  Med denne problemstilling i baghovedet arbejdede 10 danske og internationale studerende hårdt og effektivt hele dagen for at komme op med innovative forslag til hvordan bygningen i fremtiden kan indfri de ønskede ambitioner og skabe et større fælleskab for Helsingør.

Deltagernes forslag blev udviklet igennem brainstorms- og konceptudviklingsprocesser, og visuelt fremvist med kreative modeller og skitser de selv havde bygget i løbet af dagen. For at give deltagerne et solidt grundlag til at præsentere deres forslag til kommunen, var Benny Jepsen fra Bureau Detours inviteret ind til at fortælle om hvad en god fremlæggelse skal indeholde og hvordan den skal struktureres.

day lab 3 modeller

Foto: Dansk Arkitektur Center

Idéerne nåede bredt omkring men havde et primært fokus på at ændre gårdrummet til et sted hvor man kan hænge ud og som inviterer til diversitet og hygge. Dette forslog de kunne løses med visuelle attraktioner i form af lys og farver og ved at implementere flere grønne områder i gården. Derudover blev der forslået en bygning med mere fokus på gennemsigtighed - altså en bygning man som besøgende nemt har adgang til og hvor man let kan få et overblik over hvilke aktiviteter der sker. I den forbindelse blev der forslået muligheden for at åbne mere op for de offentlige områder og at inkorporere flere muligheder for at være kreativ.

Deltagernes forslag mødte utrolig meget ros fra de ansatte på Toldkammeret og Helsingør kommune, og de var imponeret over hvad deltagerne havde formået på blot én dags arbejde.

Elisabeth Momme fra Helsingør Kommune udtalte følgende: 

"Vi udbød opgaven til DAC SPROUT fordi vi som producerende, kreativt dynamisk Kulturhus hylder tanken om at bringe flere fagligheder i spil. Det var interessant at følge samtalerne og refleksionerne undervejs i processen, og de er en vigtig del at den samelede aflevering"

Sprout day lab 3 præsentation

Foto: Dansk Arkitektur Center

Sidst opdateret d. 1. november 2016

Kommentarer