Copenhagen Gallery

Atp Office building Langelinie

New seawater-cooled and energy-optimised office building in warehouse style to be erected at the tip of Langelinie

Like pearls on a string, the warehouse-like buildings are dotted along Langelinie. Before long there will be an addition to the family when a new office building designed by Lundgaard & Tranberg together with the consulting engineers COWI will be built at the tip of the pier.

With this project, architects and engineers have attempted to create a modern office building that respects the existing architecture on site - the six existing buildings at Langelinie - and also lives up to low-energy class 1 which will not become mandated by law until 2015.

A modern warehouse

The front of the oblong body of the building is broken up by a number of dormers and windows of varying size allowing inflow of light and views throughout the building. The ambition was to create an informal and vibrant front that is not governed by expectations about what an energy-efficient building is supposed to look like with grass on the roof or like something out of a sci-fi movie.

But the relatively small windows ensure a smaller loss of heat compared to big picture windows that are often seen in many office buildings from the last15-20 years. They also ensure that the building does not become overheated by direct sunlight on a warm summer's day. Low heating loss in cold periods and solar protection against heat means less energy for heating and cooling and thus less CO2 pollution.

In addition to the windows, a large atrium in the middle of the building ensures a lot of indirect daylight which creates good lighting and reduces the need for electric lighting. The atrium cuts through all storeys and is furnished with transecting walkways, platforms, and open staircases.

Green and Blue staircases

The oblong atrium has a core of staircases at either end. One core is "green" with lush growth of twining and climbing plants; the other "blue" with a water feature down the walls along the full height of the building.

Poured at the site

The new office building is to be built with a mix of concrete elements and concrete poured at the site. The idea is to avoid transport of too many concrete elements and thus avoid part of the CO2 emission from the trucks carrying the elements to the building site. The construction poured at the site is also more compact that a building of elements and this makes it possible to squeeze seven storeys into the 19 metre high building instead of six had elements been used.

Seawater cools and heats

As the building is located at the very tip of Langelinie with water on both sides, it was decided to exploit the energy of seawater for both cooling and heating. Briefly put, a piping system built into the horizontal divisions of the building will make sure that harbour water is pumped throughout the building. In the summer, cold water is brought in to cool the concrete of the building and in winter - by means of a heating pump - heated water is pumped throughout the building (read more about this principle in our sustainability FAQ).

Finally, the heat produced by man and office machinery in the building is recovered by means of a heating pump. The pumps are partially run by solar power.

The building will begin when the builder ATP ejendomme has found a sufficient number of tenants - probably during 2010.

Last updated Tuesday, January 21, 2014