Copenhagen Gallery

Bispebjerg Crematorium

Construction of crematorium at Bispebjerg Cemetery. Solemnity in brick form.

In a sea of grass, bushes, and trees lies the crematorium, a red colossus with tall, slim window openings and courtyards that seem to be cut from the building's mass.

Both inside and out, the building shows respect for the dead and the bereaved. Inside, the architect worked with enormous copper-covered doors and an expanse of granite for the floors. The four furnaces are also faced with copper. Elm planks from trees that stood on the site before construction began were used in several places on the floor.

The crematorium for Bisbebjerg Cemetery had a difficult start. The initial design competition was won by three architecture students with a project that the jury considered "innovative" and a "future reference" not only for Denmark, but also for the rest of Europe. The winning entry proved to be very expensive, however, and the idea of building an adjoining chapel had to be abandoned. A new competition was announced in 2000 and won by Friis & Moltke A/S.







Last updated Tuesday, January 21, 2014