Copenhagen Gallery

Industrikollegiet

The architects tried to preserve the buildings industrial heritage while transforming it into a student residence.

This six-story student-housing facility is right on the border between a dense residential district and a more open, rather rundown area in Outer Nørrebro that has many little factories. The area's character played a central role for the architects, who worked very deliberately with the place's complex and raw character, by keeping the load-bearing concrete beams visible and covering the facades with zinc and enameled corrugated-steel sheeting. All the dormitory rooms face the street. On the courtyard are common rooms with large sections of glass that let residents see what is going on in the kitchens, which are linked by staircases. The subflooring was deliberately constructed to let sound carry between the kitchens.

The building was financed by a foundation set up by the Copenhagen Industries Employers' Federation. The client's identity is reflected not only in the name, but also in several ways in the architecture, where one of the intentions was to have it built as a neo-modernist but unmistakably industrial product. All building units were manufactured industrially and assembled on the site. The frame is concrete and so are the walls of the dormitory rooms. In order to create a contrast to the emphatically industrial look, the architects gave the building warmth by using panels of Siberian larch around the large windows and painting interior walls that can be glimpsed through the glass in different warm tones.

 

 

 

Last updated Tuesday, January 21, 2014

}